Vad är en Crown Corporation?

En krona bolag är ett företag som är etablerat och regleras av regeringen i ett land. Termen används mest i Kanada, men kan användas över hela världen. Crown företag kan vara nationellt ägda eller statligt ägda, och helt eller delvis ägda. De är ofta drivs som så många andra grenar av regeringen med särskilda ändamål av finansiella mål. Den "kronan föreningen" är specifik för Commonwealth stater med monarkier, men kallas statligt ägda företag (SOE) eller statligt ägda bolag (GOC) i andra länder.

Kronan Corporation, som en dömande eller lagstiftande delen av regeringen, bedriver verksamhet på uppdrag av regeringen, och ofta med statligt anställda. De har en plats ovanlig i regeringen kontor i att de eftersträvar enbart kommersiella frågor. De är dock, liksom andra grenar inom en regering, som styrs av några juridiska restriktioner och offentlig politik.

I fall som Kanada, där en krona bolag är vanligt, är näringslivets tekniskt ägs av "kronan" den faktiska regent i landet. I teorin äger kronan samtliga innehav av regeringen, inklusive kronan bolag, men i praktiken företag drivs och ägs kollektivt av folket i regeringen och nationen. Exempel på Air Canada, Canada Post och Canadian National Railway.

Olika nivåer av kontroll kan utövas på en krona bolag. Ibland full kontroll över ett företag kan genomföras med en komplett anställda regeringen hyrs eller utsedda anställda. I vissa fall har dessa företag helt enkelt bemannas med endast ordförande, direktörer och andra symboliska huvuden. Regeringen kan bibehålla en armlängds avstånd från en krona bolag genom att bara styra produktionen krav och budgetbeslut.

Utvecklingen av kronan företag började i kolonialtiden, när regeringarna försökte att utöva kontroll över hela världen ekonomier. England, Spanien och Frankrike alla anställda krona företag just nu. De blev framträdande igen i början av 20th Century, då tillverkning, transport och inhemska verkstadsindustrin blev viktiga industrier. Antitrust-lagar snart stiftades som ett svar på många av dessa utvecklingar, och kronan företaget blev mindre viktig i hela världen med tillkomsten av privatiserade företag.

I USA har statligt ägda bolag genomföras för att bekämpa växande monopol över hela landet inom telekommunikation, hälsovård, och bankerna. På 1970-talet var många av dessa företag privatiserats. En av de viktigaste områdena av kronans bolag runt om i världen är i oljeindustrin. Många Organisationen för oljeexporterande länderna (OPEC) nationer springa statligt ägda oljebolagen på egen mark.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.