Vad är Dependency Theory?

Dependency teori är en teori om hur utvecklingsländer och utvecklade nationer samverkar. Det kan ses som en opposition teori till den populära fria marknaden teori om interaktion. Beroendet teori först formulerades på 1950-talet, med utnyttjande av en marxistiska analys av den globala ekonomin, och som en direkt utmaning mot den fria marknaden ekonomiska politik efter kriget.

Den fria marknaden ideologi innehar, i dess mest grundläggande, att öppna marknader och fri handel som utvecklingsländer och hjälpa dem så småningom att ansluta sig till den globala ekonomin som jämlika aktörer. Tron är att även om några av de metoder för marknadens liberalisering och öppning kan vara smärtsamt för en tid, i det långa loppet de bidrar till att förankra ekonomin och göra nationen konkurrenskraftig på global nivå.

Dependency teori, däremot, anser att det finns ett litet antal etablerade nationer som ständigt matas med utvecklingsländer, på bekostnad av u-länders egen hälsa. Dessa utvecklingsländer är i huvudsak i egenskap av kolonial beroenden, skicka sin rikedom till de utvecklade länderna med minimal ersättning. I beroende teori, de utvecklade länderna håller aktivt u-länder i en underordnad position, ofta genom ekonomiska kraft genom att införa sanktioner, eller förbjuder fri handelspolitik är knutna till lån som beviljas av Världsbanken eller Internationella valutafonden.

Beroendet teori var otroligt populär under 1960-talet och 1970-talet då den fria marknaden politiken för utvecklingssamarbete teori verkade ha lett stora delar av världen till randen av ekonomisk kollaps. Under 1990-talet, med den ökande framgången för länder som Indien och Thailand, beroende teori förlorat en del stöd, eftersom det föreföll utveckling teori kan i själva verket har arbetat. Dessa dagar, men inte lika populär som under sin storhetstid, är beroende teori ändå utbredd i progressiva kretsar, särskilt bland grupper som arbetar med alternativa kapitalismen i tredje världen.

kritiken av beroende teori kan riktas inom en nation och internationellt. I själva verket tenderar beroendet teori att spåra sina rötter i ryggen innan framväxten av moderna post-kolonialism. På en intern nivå, kan beroendet teori ses som gäller för regioner inom ett land. I USA, till exempel, kan historiskt sett den industriella nordöstra ses dra rikedom från jordbruksmarken söder i ett mönster återspeglas i den moderna världen av industrin norra halvklotet och den produktiva södra halvklotet.

Beroendet teori posits också att graden av beroende ökar med tiden. Rika länder har möjlighet att använda sin rikedom till ytterligare påverka utvecklingsländer i att införa en politik som ökar välståndet i rika nationer, även på egen bekostnad. Samtidigt är de kunna skydda sig från att slås på av utvecklingsländerna, vilket gör sina system mer och mer säker som tiden går. Capital fortsätter att migrera från utvecklingsländerna att de utvecklade länderna, vilket gör att utvecklingsländerna att uppleva en brist på välstånd, vilket tvingar dem att ta större lån från de utvecklade länderna, ytterligare indebting dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.