Vad är Banking avreglering?

Banking avreglering är en process där offentlig tillsyn över bankväsendet dras tillbaka, liksom många bestämmelser som begränsar verksamhet hos banker. När avregleringen sker, betyder det inte att inga restriktioner på plats, lagar mot bedrägerier och andra aktiviteter behålls, men regeringen har en mycket mindre direkt roll i hur banker används. Avreglering kan förekomma i andra branscher också, såsom nyttan branschen eller flygindustrin.

Denna praxis är vanligast hos kapitalistiska länder. Argumentet för bank avreglering är att det kommer att öka konkurrensen, vilket i slutändan kommer att ge större ekonomisk tillväxt, samtidigt som gynnar både konsumenter och banksektorn. Utan bank avreglering, vissa argumenterar kan det vara svårt för en ekonomi att växa, eftersom bankerna kan känna sig alltför begränsad av regeringens uppdrag. Avreglering är också att uppmuntra innovation och kreativitet inom banksektorn, eftersom sådan verksamhet ofta ogillas av myndigheter som tenderar att vara ovilliga att anta nya metoder och idéer.

När bankerna är avreglerad, är tanken att marknadskrafterna kommer att fungera som en form av självreglering. Med andra ord är banker kommer inte att bedriva en verksamhet som körs mot deras eget bästa, och bankerna kan i någon mån, polisen varandra för att skapa en accepterad standard operativsystem förfarande. Självreglering är tänkt att se till att banksektorn inte förlora kontrollen, utan att lägga alltför stor börda på bankerna.

Som några nationer har lärt oss den hårda vägen, är självreglering inte alltid effektiv. Banking avreglering kan leda till spridning av ytterst oklokt affärsmetoder, som faktiskt kan främjas och odlas på en avreglerad banksektorn, eftersom det inte finns några kontroller och avvägningar. Som storbankerna anta nya metoder och verksamheter, mindre banker kan följa efter, orsakar dramatiska förändringar i det sätt som bankerna gör affärer. En del av dessa förändringar kan vara fördelaktigt, bank avreglering kan också vända upp ekonomin i ett korthus som kan destabiliseras mycket lätt.

Vissa nationer har försökt att hitta en balans mellan avreglering och intensiva offentliga kontroll. Dessa regeringar inser att en avreglering få positiva effekter, och att offentlig tillsyn tenderar att hindras av långsamma förändringar och trög antagandet av idéer. Men de har också sett konsekvenserna av den totala avreglering, och de vill undvika dessa. I dessa fall bestämmelser om banksektorn man tillåter en viss offentlig tillsyn, men ändå främja fri marknad värden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.