Vad gör en förläggare göra?

Med intåget av print-on-demand-tjänster, många människor vänder sig till egna verk som ett sätt att få sina böcker publicerade. Den mycket högre provision av försäljningen betalas ut gör att det ser ut som ett attraktivt alternativ, så varför ska de flesta författarna ändå försöka hitta en traditionell förläggare? Vad exakt är det som ett förlag gör som gör att de värt det?

Naturligtvis är det självklara är ett förlag inte att skriva ut ditt färdiga manus och binda den till en färdig bok. Även print-on-demand-tjänster, och mindre tryckerier kan erbjuda liknande tjänster, ett förlag har lång erfarenhet av en mängd olika utskrifter. De vet hur du kontrollerar att din bok är tryckt så det måste vara att arbeta med sin skrivare varje steg på vägen för att säkerställa högsta kvalitet.

Långt innan boken kommer till denna punkt, men boken förlaget börjar sitt arbete. Om du skriver sakprosa, kommer så fort din idé accepteras förlaget tilldela en editor för att börja arbeta med er att se boken som du skriver är så bra som det kan vara. Beroende på förlaget, kan detta utvidgas till att hjälpa dig att få potentiella kunder, lägger du i kontakt med andra i området, eller hjälper dig att förhandla researrangemang. En förläggare kommer i allmänhet också betala dig ett förskott, som kan hjälpa dig att täcka kostnaderna för projektet, eller hjälpa dig att ta lite ledigt från arbetet för att skrivit ditt manus. Om du skriver skönlitteratur, kommer du att tilldelas en redaktör När ditt manus är godkänd och den redaktör hjälper dig att forma den färdiga utkastet till något färdigt för publicering.

Ett förlag kommer också att ta hand av samtliga prepress jobb som behöver göras för att se din bok släpps i bästa möjliga form. De kommer att arbeta med en grafisk formgivare att ta fram ett omslag till boken, med ett antal redaktörer att se till att den är fri från typografiska fel, en redaktör för att hjälpa smidig prosa själv, en layout konstnär som attraktiva och läsbara sidor bygga, och många andra människor. De kommer också att ha en rättsavdelning se över din bok för att se till det inte finns några potentiella rättsliga fallgropar eller rättigheter som måste förvärvas, och om det finns så hjälper åtgärda dessa problem eller skaffa de nödvändiga rättigheterna.

Allt detta prepress-arbete uppgår till en häpnadsväckande mängd mantimmar, så att alla egna verk kan hamna drunknar, eller också avsluta med en sub-par-produkt. Personer med tillräckligt stor budget kan hamna i en position att lägga ut ur alla dessa olika jobb för experter, men detta kan vara en kostsam affär. Och naturligtvis, kanske den viktigaste jobbet av bokförlaget händer efter boken är tryckt.

Förlagen har anslutningar i hela boken i världen som tillåter dem att effektivt marknadsföra och sälja din bok på ett sätt att ingen själv-publisher kan konkurrera med. Större förlag har en massiv marknadsföring av företag som arbetar för dem, så att de kan bäst böcker de vill främja att få massiv exponering. Enorma distributionsnät tillåta större förlag att få böcker ut till både kedja bokhandlar och oberoende bokhandlar, och stora upplagor kan hålla ner kostnaderna mycket, mycket lägre än mindre tryckningar, hålla priser mycket lägre. I slutändan är egna verk ett utmärkt val för många författare som vill se sitt arbete i tryck, eller som vill ägna sig åt de många aspekter av boken och sälja, men förlag förblir en nästan nödvändig allierad för dem som vill att deras böcker för att göra den stor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.