Vad är en Yellow Dog kontrakt?

amerikansk slang, är en gul hund kontrakt ett kontrakt mellan en anställd och en arbetsgivare där arbetstagaren samtycker till att inte gå med i facket. Detta ses som en period av anställning, om arbetstagaren går med eller organiserar en fackförening, han eller hon kan avfyras. I USA är detta bruk numera olagligt, men det var en gång ganska vanligt, används som ett verktyg för att tvinga människor att ge upp sin rätt att organisera sig i exchange för jobb trygghet. Labor arrangörerna kraftfullt protesterade praxis att utarbeta gul hund kontrakt anställningsvillkor, och som en följd av detta har bruket förbjöds i 1932 under Norris-LaGuardia lag.

Den gula hunden kontraktet började dyka upp i slutet av 1800-talet, när arbetsgivarna blev allt mer bekymrad över kraften i fackföreningar, och inflytandet från unionization på amerikanska arbetsplatser. Många arbetssökande var villiga att underteckna gul hund kontrakt för att få jobb, och se till att deras arbeten skulle vara säker, och arbetsgivarna använde detta för att effektivt stänga facket ur sina arbetsplatser. Människor som sådana avtal som "gul hund" för att referera till idén att anställda som har tecknat sådana avtal var "värda lite mer än en gul hund. "

fackföreningar naturligtvis kraftfullt motsatt sig den gula hunden avtalet, med argumentet att det hämmade anställd friheter och gjort det betydligt svårare för fackföreningarna att avancera på arbetsplatsen skydd. Arbetsgivarna föreslog att de anställda hade valet att inte underteckna sådana kontrakt, även om fackföreningarna ansåg att en hög grad av tvång var inblandat, eftersom de anställda ofta skulle inte hyras ut utan att underteckna en gul hund kontrakt. För människor i betonade ekonomiska ställning, en mycket liten val var inblandad när de ställs inför en gul hund kontrakt.

fackföreningar till slut lyckades störta praxis i 1932, och friheten att organisera och ansluta sig till en fackförening var verkställas i 1935 med Wagner lagen sätta ett definitivt slut på den gula hunden kontraktet. Med frihet att organisera blev fackföreningar mycket starkare, lobbying hårt för sina medlemmar för att säkerställa att amerikanska arbetare hade trygga arbetsförhållanden och rättvisa löner.

Vissa använder termen "gula hund kontrakt" att hänvisa till icke-avslöjande avtal som undertecknats av många människor när de förs in arbeten som behandlar känslig information. En ingen konkurrensklausul avtal kan också kallas en gul hund avtal i vissa kretsar. Båda dessa typer av avtal är vanliga i många branscher.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.