Vad är en Avyttring kampanj?

En avyttring kampanj är en organiserad kampanj som syftar till att övertyga en institution att avyttra sina tillgångar från en viss region eller företag. Aktivister organiserar försäljningen kampanjer för att väcka uppmärksamhet på populära frågor, och i hopp om att minska finansieringen av regeringar eller institutioner som de var emot. De flesta avyttringen kampanjer fokuserar på universiteten, som ofta har stora summor investerats i en mängd olika platser, och dessa kampanjer är ofta framgångsrikt, eftersom universiteten är vanligtvis intresserade av att behålla populära allmänna opinionen.

Försäljning är en form av ekonomisk bojkott. När ett företag eller institution avyttrar sina tillgångar, tar bort det dem, placera dem på en annan plats. Borttagandet av tillgångar kan medföra en direkt ekonomisk slag, naturligtvis, men också sänder ett meddelande som anger missnöje. En av de mest kända försäljningen kampanjer var en som uppmuntrat universiteten att dra tillbaka investeringar från Sydafrika i hopp om slut apartheid.

Akademiska avyttringen har också uppmanat på platser som Israel och Sudan, av oro för påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter. Vanligtvis sådana kampanjer leds av grupper av studenter, professorer och aktivister, som kan marschera, skriva brev och utföra andra former av protest. Dessa protester föra upp frågan till uppmärksam på universitetet, och även för världen i stort, eftersom de kan dra uppmärksamhet i den populära media.

Förespråkare av avyttringen kampanjen säger att Avyttring av sina tillgångar, institutioner kan sända ett tydligt budskap till miljömål i sitt avyttringen. En avyttring kampanj kan också användas som ett hot, med organisationer anger att de kommer att avyttra om inte sina mål reformera sin verksamhet. I vissa fall innebär en avyttring kampanj en grupp av universitet som åtar sig att arbeta tillsammans som ett block för större effekt och kan orsaka stora ekonomiska skador.

Köra en avyttring kampanj kräver viss försiktighet. Generellt en avyttring kampanj står inför ett stort motstånd från alla håll, och aktivister behöver få sina fakta i ordning, med en talesperson som är väl utbildade om de frågorna. För att få anhängare måste kampanjen publicera typiskt litteratur, samlingar håll och delta i andra aktiviteter som lockar både positiva och negativa uppmärksamhet, och de flesta avyttringen kampanjer fokuserar på visade sig frågor som följd. Exempelvis var Sydafrikas apartheid en väl beskriven och allmänt känt problem, medan en försäljning kampanj som riktar sig till Kina på grund av brott mot mänskliga rättigheter är kanske inte så tydlig, eftersom de faktiska omständigheterna i ärendet är mindre tydlig och lätt att bevisa .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.