Vad är Hedgehog Concept?

igelkotten Konceptet är en idé från Jim Collins bok "Good to Great". Det syftar på hur toppchefer i ett bolag ta hand om och leda den verksamheten. The Hedgehog konceptet att det finns två sätt att en hög nivå ledare kan styra företaget: som en igelkott, eller som en räv.

Idén till igelkotten konceptet är detsamma som fabeln om sköldpaddan och haren. I berättelsen, sköldpaddan och haren beslutar sig för att ha en ras. Det ser ut som haren kommer att vinna, eftersom han är så mycket snabbare, men eftersom han blir distraherad, och beslutar att vila en stund, slutar sköldpadda upp vinna. Fabeln är tänkt att uppmuntra läsarna att stanna engagerade och tar sin tid om de vill komma ut framåt, alltså det som säger "sakta och stadigt vinner loppet. "

igelkotten konceptet är mycket lika. I denna version är det räven som är bråttom att få ett försprång. Han rusar runt, från en bra idé till nästa. Han är alltid intresserad av nästa stora grej, något som kan göra hans företag en massa pengar. Räven har något att bevisa, och han lätt bortser från konsekvenserna, han är lätt distraherad och arbetar ständigt fram nya system.

igelkotten, däremot, går i en långsammare och mer medvetet sätt. Alla beslut han gör är ett resultat av noggranna överväganden om vad som är bäst för företaget. Om en ny produkt eller idé inte smälter väl med vad bolaget redan gör, är det kasseras. Även om han är öppen för nya idéer, och kommer att justera sin plan, och företaget finns här och var, det finns inga stora onödiga förändringar. Han tar allt ett steg i taget, och koncentrerar sig på vad han gör bäst.

Med sin konstanta energi och vilja att prova allt som kan förbättra företaget skulle många tro att räven skulle komma ut före . Han sätter sig själv och företaget upp för framgång genom att vara villiga att prova nya saker. Detta är inte fallet, visar det sig. Räven har inga verkliga långsiktiga mål, och inte har en klar uppfattning om vilken riktning han vill att hans företag för att leda in

Med hans långsam och stadig kurs kommer igelkott verksamhet kommer ut framåt. Han hade en uppsättning mål som han sträcker sig efter, och en plan för hur man får det utfört. Han har blivit en expert på det han gör, och vet hur man ska låta andra bli duktiga på vad de gör. The Hedgehog är okej att anställa personal för att täcka de arbetsuppgifter som han inte har tid eller erfarenhet för. Han vet vad som är bäst för hans företag, och han försöker sitt bästa, genom att vara sparsmakad om nya metoder för att göra förbättringar.

Konsekvens är nyckeln i ett företag. Även om det är okej att ändra riktning om den aktuella planen inte fungerar, bör detta inte en vanlig företeelse. The Hedgehog Konceptet visar många fördelar för ledare som planerar först och sedan handla. Tänk på hur alla förändringar, oavsett hur små, kan påverka företagets fem eller tio år från nu, inte bara koncentrera sig på omedelbara fördelar. Företag som ledare efter igelkott konceptet kommer att få en större chans att bli stora företag i det långa loppet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.