Vad är iögonfallande konsumtion?

Thorstein Veblen, en amerikansk sociolog skrev en bok 1899 teorin om Leisure Class där han utvecklade och begreppet iögonfallande konsumtion. Veblen syftade på nyrika, som gick ut ur deras sätt att göra stora utgifter för att köpa sig in i en social situation som skulle respekteras av överklass familjer.

Denna typ av iögonfallande konsumtion var verkligen inte en ny enhet 1899. I själva verket hela den industriella revolutionen och något före det, familjer som hade pengar ofta försökt att hoppa till en högre klass stående genom överdrivna och onödiga inköp. Dickens i vår gemensamme vän utvecklar Veneerings, en familj av okänt ursprung med allt "kli nytt. "

"Mr och Mrs Fanering var kli-nya människor i en kli nytt hus i ett kli-nytt kvartal i London. Allt om Veneerings var spick och spänn nya. Alla deras möbler var nytt, var alla deras vänner nya, var alla deras anställda nya, var deras tallrik nya, transporten av nya, sin sele var ny, var deras hästar ny . . . "

Ett mål för iögonfallande konsumtionen äktenskap i de högre klasserna. I själva verket äktenskap arrangerades ofta mellan respektabel gamla rika och nya rika för att refinansiera medlemmar av överklassen, som var ofta mindre än lösningsmedel.

slutet av inbördeskriget i USA, i allmänhet innebar i Deep South, som iögonfallande konsumtion präglade carpetbaggers. Folk höll sig till sina nya fattigdom, lika mycket som de hade hållit fast vid sin rikedom och slaveri före kriget. Samt, i depressionen, var iögonfallande konsumtion ses som oförskämd. Det var thumbing en näsan på alla som var i närheten svälter.

1950-talet i USA såg iögonfallande konsumtion som processen att "hålla jämna steg med Joneses. " Om en granne hade en ny bil, sedan kan man ta få en ny bil sig för att upprätthålla en viss status. Det spelade ingen roll om man behövde en ny bil. I själva verket är kännemärke iögonfallande konsumtionen är att köpa saker man inte behöver.

Ekonomer och sociologer hänvisar ofta till 1980-talet som en tid av extrem iögonfallande konsumtion. Den yuppie framträdde som den primära agent för iögonfallande konsumtion i USA. Yuppies behövde inte köpa BMW eller Mercedes bilar till exempel, de har gjort det för att visa upp sina rikedomar.

Vissa butiker tillgodose person som vill unna sig iögonfallande konsumtion. Den Neiman Marcus Christmas Catalog, till exempel, kan erbjuda objekt som personlig jetplan, lyxiga semestrar eller högt prissatta designkläder. Det är iögonfallande konsumtion i dess mest uppenbara, eftersom framför allt, ingen egentligen behöver dessa saker.

I iögonfallande konsumtion, är ett objekt att tjäna välstånd. Rikedom och dess uppvisning bli avgörande prov på en persons ställning. I vissa kretsar är iögonfallande konsumtion nästan som krävs för att upprätthålla en god uppfattning av andra.

Ironiskt nog några av de stora slösarna undfly nu iögonfallande konsumtion till förmån för välgörenhet. Bill Gates, till exempel, försöker nu att ta hans enorma inkomster och investera en stor mängd det till välgörenhetsorganisationer. Detta är inte precis ett nytt koncept. Andrew Carnegie, en av de rövare baronerna av den industriella revolutionen, tillbringade senare delen av sitt liv som bidrar huvuddelen av sin förmögenhet till välgörenhet oro.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.