Vad är en komparativ fördel?

Komparativa fördelar är förmågan hos ett företag att producera varor eller tjänster med samma kvalitet men till ett lägre pris per enhet än andra konkurrerande enheter. I de flesta fall är principen om komparativa fördelar utnyttjas för att jämföra produktionen i produktion mellan två länder som producerar samma typ av vara eller tjänst. Ibland kallad en absolut fördel, kommer processen upp flera aspekter av produktionsprocessen.

komparativa fördelar för att vara exakt, måste fastställa omkretsen av faktorer som kommer att vara under övervägande. Alternativkostnaden är ett gemensamt element som används i nästan alla exempel på komparativ fördel. I huvudsak alternativkostnader är de ekonomiska kostnaderna för att använda en resurs för en viss verksamhet. I detta sammanhang kommer komparativa fördelar adress vad konsekvenserna, om några, företaget kommer att uppleva genom att välja att använda resurser för att producera en viss produkt istället för att använda resurserna i ett annat program.

Förutom att ta itu med alternativkostnaden, en komparativ fördel kommer också att titta på den totala produktionen av varan eller tjänsten inom en given tidsram. Detta bidrar till att identifiera eventuella incidenter där yttre faktorer inom varje produktionsmiljö verkar hjälpa eller stjälpa produktionstakten konsekvent. Om det finns faktorer som politisk oro eller återkommande väderförhållanden som påverkar nivån på produktionen, kommer dessa noteras.

Slutligen har komparativa fördelar nästan alltid tar den nedersta raden priset per producerad enhet . Denna siffra, utan det viktigaste inslaget i en komparativ fördel, har en enorm inverkan. Förmågan att producera varor till en låg kostnad innebär ofta möjligheten att sälja enheterna till ett konkurrenskraftigt pris men ändå inse mer vinst från verksamheten. Effektivitet i produktionen är ofta den faktor som mest hög grad påverkar produktionskostnaden per enhet, men kostnaden och tillgången på råvaror kommer också att spela en väsentlig roll vid fastställandet av priset att tillverka varje enhet till salu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.