Vilka faktorer ledde till Rice Brist på 2008?

Flera faktorer bidrog till det ris brist på 2008, allt från minskade ris export från många asiatiska länder att förlängas torka i Australien. Alla dessa faktorer spelade ut inom den större ramen av stigande livsmedelspriser under 2007 och 2008, och effekterna av bristen upplevdes på olika sätt runt om i världen.

En av de ledande orsakerna till ris brist var klimatförhållanden. I Australien, en stor producent av ris, en längre torka har lett till en drastiskt minskad skörd. I många delar av Asien, översvämningar förstördes risfälten innan säden skulle skördas, vilket minskar skörden ännu mer. Dessa villkor påverkas av tillgången på många specialitet typer av ris, särskilt långkornigt sorter, som tenderar att vara extremt populär.

Mark omvandling också spelat en roll i ris brist. I många asiatiska länder, är gårdar trängs med växande städer, tack vare en allt större mänsklig befolkning. Jordbrukarna uppmuntras också att plantera mycket lönsamma grödor för export, som majs och soja, minska mängden tillgängligt utrymme att odla ris. Beslutet att odla grödor för omvandling till bränsle och foder också spelat en roll.

I asiatiska länder är ris en viktig råvara, och ökande efterfrågan på ris började sätta allvarlig press på de nationella jordbruket under 2007 många asiatiska länder. Som ris i lager började minska, att vissa länder som Thailand begränsad export, se till att det skulle räcka ris till foder för medborgarna, och ris priserna steg i dessa nationer som svar på den upplevda bristen. Som ett resultat har vissa människor dyr ris helt och hållet, ett stort problem i områden där ris kan spela en stor roll i kosten.

Utanför Asien började folk att känna riset brist under 2008 i form av sämre tillgång på vissa specialpapper asiatiska rissorter, som Basmatiris. I själva verket fanns det ingen brist på korta sorter ris, tack vare stora plantager i Kalifornien och den amerikanska södern, men många konsumenter föredrar långkornigt ris av kulturella, etniska eller kulinariska skäl. Som ett resultat av ökade priser för långkornigt ris som svar på konsumenternas efterfrågan.

Även begränsade leveranser av vissa rissorter och allmänt förhöjda priser ris var säkert en anledning till oro, var den stora frågan om övergripande klättra i livsmedelspriserna. 2007 och 2008 såg en dramatisk ökning av den globala livsmedelspriserna över hela linjen, inte bara ett ris brist, vilket ökar osäker livsmedelsförsörjning för människor över hela världen. Livsmedelsbrist tenderar också att leda till politisk och social instabilitet, vilket skapar en potential för mat upplopp och andra oroligheter i länder med en stor fattig befolkning, som Haiti.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.