Vad är skillnaden mellan grundforskning och tillämpad forskning?

både grundforskning och tillämpad forskning är viktiga för främjande av mänsklig kunskap, men de fungerar på lite olika sätt och har olika slutliga mål i sikte. Grundläggande eller ren forskning bedrivs enbart i syfte att samla in information och bygga vidare på befintlig kunskap, i motsats till tillämpad forskning som är inriktad mot att lösa en viss fråga. En neurolog som studerar hjärnan att lära sig om dess allmänna fungerar gör grundforskning, medan en neurolog som söker efter ursprunget till Alzheimers sjukdom är inblandad i tillämpad forskning.

Ofta bygger tillämpad forskning på befintliga grundforskning. Grundforskning kan anses vara grunden för kunskap som ger människor med den grundläggande information de behöver för att utöva särskilda forskningsområden. I exemplet med två neurologer ovan, till exempel, kommer neurologen deltar i tillämpad forskning om ett neurologiskt tillstånd använda troligen forskning publicerats av neurologen som är mer allmänt att studera hjärnan.

Gränserna mellan grundforskning och tillämpad forskning kan sudda. Till exempel, en forskare lekte med batterier och metoder för att lagra energi kan av misstag snubbla på ett revolutionerande batteri som kan användas som en kommersiell produkt. I detta fall forskning som bedrivs för att mer generellt utveckla sätt att förstå och lagring av energi skulle kunna ha en omedelbar verkliga världen ansökan, t. ex. lagring av solenergi fångas av solfångare på ett hus.

Inom grundforskningen allmänna teorier, idéer och frågor undersöks och testas, varifrån universum kommer från hur djur kommunicerar. Vissa människor har föreslagit att denna typ av forskning inte bör prioriteras, eftersom det inte alltid resulterar i en omedelbar nytta för människor, men utan grundforskning, skulle många programmen för tillämpad forskning vara hårt pressade att få starta de behöver. Att göra grundforskning garanterar att tillämpas forskarna inte behöver uppfinna hjulet på nytt varje gång de börjar på ett nytt projekt, eftersom grunden har gjorts.

Vissa forskare föredrar att fokusera på en typ av forskning eller andra, ta itu med naturliga nyfikenhet eller funderingar om särskilda problem som människor. Andra kan fladdra fram och tillbaka, eller hitta sig att starta ett projekt som kan anses grundläggande som vänder tillämpas, eller vice versa. Flexibilitet i forskningen är kritisk, eftersom det främjar innovation och nya metoder för vetenskapliga problem. Grundläggande forskning kritiseras ibland som ett medel svin, men i själva verket båda typerna av forskning kan bli kostsamt, och investera i grundforskning faktiskt sparar pengar på lång sikt genom att främja utforskning av allmänna kunskaper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.