Vad är ett listpris?

Listpris hänvisar till tillverkarens rekommenderade försäljningspriset. Det får eller inte får det begärda priset för konsumenten. Mycket beror på själva produkten, det inbyggda vinstmarginal, och utbud och efterfrågan. En produkt som är en stor efterfrågan med låga tillgängligheten ibland sälja högre än listpriset, men detta är mindre vanligt än det omvända.

Så gott som alla produkter har ett rekommenderat butikspris eller listpris. Detta förutsätter att produkten säljs individuellt till den slutliga användaren eller konsumenten. Återförsäljare köper produkter i bulk och få en kraftig rabatt för att kunna dra nytta av att sälja produkten på eller under listpris.

Varor som är billiga att tillverka och tillverkas i stora massan kan ha stora inbyggda i vinstmarginalerna. Detaljister erbjuder ofta sådana produkter till bra rabatter på 50% eller mer. Försäljning på objekt som det här kan dra kunder som kommer att köpa andra produkter. Listpriset är ofta tryckt på en produkt, medan detaljisterna vanligtvis sina egna klistermärke i närheten så att kunden kan se de "lägre" pris de betalar. Återförsäljare är inte tvungen att sälja ett objekt i listpris, och säljer den under listan är hur leverantörer konkurrerar med varandra om affärer. I vissa fall kan det dock en produkt av den begränsade tillgången till hög efterfrågan kommer sälja för mer än listpriset. Detta är ibland gäller nya bilmodeller som blir släpar. Återförsäljarna kommer inte bara be klistermärke pris, bilindustrin namn på listpris, men kommer även att öka deras dekal priset till överstiga är tillverkarens rekommenderade priset. Det finns inget olagligt i denna praxis som säljare kan fråga vad marknaden kommer att bära. Om säljaren vet att fordonet kan ta in en viss mängd dollar, han eller hon vänder sig bort en köpare som erbjuder mindre, även om erbjudandet råkar vara tillverkarens rekommenderade listpriset.

Ett annat område där listpris ofta överskrids på bostadsmarknaden. I detta fall är listpriset genom en jämförelse fastigheten med liknande egenskaper som nyligen har sålts i samma område. Men om hemmet är i ett mycket önskvärt läge där efterfrågan på hus är betydligt högre än omsättningen för husägare, budgivningskrig ofta resulterar bland potentiella köpare. I många fall säljer fastigheten för tusentals dollar över listpriset.

p

Konsumenterna är så vana vid att få en rabatt på konsumentpriset att många försummar att behöva betala listpriset för en post, för att inte tala mer än lista. Nya bilar och hus åt sidan, sänkta priser gör i allmänhet bättre affärer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.