Vad är en garant?

En borgensman är en person som lovar att ett lån eller en annan typ av skulden kommer att betalas. Vanligtvis håller en garant för att betala eller utföra annan persons skuld eller skyldighet att personen inte gör det. Denna term används mest i förhållande till ekonomiskt bistånd. En förälder som cosigns studielån för ett barn kan anses utgöra en garant-måste barnet standard på sin skuld, skulle den förälder hållas ansvarig för återstoden av lånet.

Användning av en borgensman garanterar inte att en låneansökan går igenom, eftersom borgensmannen betraktas som en del av låneansökan och hans eller hennes kredit kommer att utvärderas tillsammans med andra sökande. Om kreditinstitutet anser att borgensmannen inte kan avhjälpa på skulden, kommer de inte godkänna lånet. När de letar efter en garant, är det viktigt att ha detta i åtanke.

Generellt sökande använder en borgensman, om de känner att de är oförmögna eller ovilliga att säkra ett lån på egen hand. Detta kan vara fallet om den sökande har betalningsanmärkningar eller ingen kredit historia. Individer och företag både kan fungera som garanter eller har säkerheter för sina lån. När det gäller flera borgensmän, oftast var och en är ansvarig för hela skuldbeloppet. Vissa låneinstitut kräver att garanter vara bundna till ett visst belopp, vanligen i procent av lånet, så att institutionen kan vara säker på att pengarna är ersättningsgilla.

innan de accepterar att fungera som en garant, är det viktigt att bedöma den primära låntagarens kreditvärdighet, intäkter och kostnader, för att avgöra om han eller hon klarar av lånet. Var beredd på att återbetala hela beloppet om det primära låntagaren fel och inte accepterar att erbjuda en garanti om du inte kan göra det. Ta reda på om det belopp som lånats är fast, och i så fall till vilket belopp. Kontrollera att du har en kopia av låneavtalet och att du läst och förstått det innan du skriver, för det finns inget sätt att backa ut med en garanti.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.