Vad är ett betalkort?

Ett betalkort är ett plastkort som utfärdas av banker till kunderna. Kortet tillåter snabb inköp, ta bort den rätta balansen från användarens bifogade bankkonto. Betalkort skiljer sig från kreditkort genom att de medger inköp baserat på tillgängliga medel på kontot som ska dras av omedelbart, i stället för att med hjälp av en kredit som kan återbetalas vid ett senare tillfälle.

De flesta betalkort har två funktioner: förmåga att köpa saker i affärer som har automatiska betal-eller kreditkort maskiner, och möjligheten att ta ut pengar från ditt bankkonto på en automatisk transaktion machine (ATM). De finns i de flesta länder i världen, och har nästan trängas undan användning av kontroller i USA. Men korten har många faror för användaren, både vad gäller potentiella identitetsstölder och oväntade bankavgifter.

De flesta former av bankkort kräver ett personligt identifieringsnummer (PIN) som en säkerhetsfunktion. När du tar ut pengar från en bankomat eller använda en automatisk köpa maskin i en butik, så blir du tvungen att ange sin PIN-kod för verifiering. I online-inköp är PIN vanligtvis inte nödvändig, men använder ofta behöver skriva in de tre eller fyra siffrig säkerhetskod anges på baksidan av kortet. Ytterligare säkerhetsåtgärder vanligt betalkort med ett fotografi av kortets ägare på framsidan, eller ett elektroniskt reproducerat kund signatur präglade på kortet.

Medan de säkringar hålla sig väl för in-person transaktioner, de lämnar bankkort användare utsatta för stöld. Om en tjuv stjäl din plånbok, kommer de troligen all den information de behöver för att använda ditt betalkort för transaktioner på Internet. Om du har en dubbel kredit-/betalkort kan de också kunna använda det i butiker som inte kräver en PIN-kod för krediter använder. Om du upptäcker att ditt kort saknas, eller upptäcker misstänkt avgifter till ditt konto, kontakta din bank omgående. En annan fara bankkort användare möter är oavsiktlig avgifter. Om du har två eller flera kopplade bankkonton, såsom kontroll och besparingar, kan du registrera dig för att få pengar överförs från den ena till den andra vid övertrassering ditt konto. Läs det finstilta noga, men eftersom vissa banker ut en övertrassering avgift på upp till $ 20 US dollar (USD) för varje överföring av detta slag. Bankerna kan också sätta en gräns på daglig, veckovis eller månadsvis transaktioner som du kan använda ditt betalkort för. Överstiger denna gräns kan också leda till allvarliga anklagelser på ditt konto.

Regler för användningen av betalkort varierar från land till land och kan påverka deras popularitet. I Indien kan handlaren att debiteras för varje transaktion med ett bankkort syfte, vilket leder till många affärer att förbjuda deras användning. Ett fåtal länder eller nätverk bank debiterar kunderna en transaktionsavgift varje gång de använder sina betalkort. I de flesta nationer, korten är fritt och allmänt används för alla typer av transaktioner. Studier visar att i Kanada, Nya Zeeland och USA, betalkort har eller kommer snart att gå om kontanter som den vanligaste formen av betalning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.