Vad är en fri marknad?

En fri marknad är ett ekonomiskt system som normalt präglas av det frivilliga utbytet av varor, tjänster och pengar. Ett exempel på en fri marknad kan betecknas som ett system där två personer har möjlighet att fritt växla pengar, arbete eller annan personlig egendom för att gynna båda parter. Varje person i ett sådant utbyte åsikter ofta varan som erbjuds som mer värdefull än vad han eller hon är handel för det.

Vid tjänstgöring i denna typ av system, skall varje berörd part i ett ekonomiskt utbyte göra en uppsättning av värdeomdömen. Dessa beslut är ofta baserade på en mängd olika faktorer, inklusive personliga önskemål, behov eller önskningar. Dessa kan variera från grundläggande mänskliga behov, såsom mat och tak över huvudet, till mer komplicerade önskemål om bekvämlighet, status eller säkerhet. På en fri marknad är dessa värdeomdömen alla drivs av konsumenten. Ett enkelt exempel på personlig egendom utbyte kan vara att två unga studenter som träffas vid lunch för att utbyta objekt av livsmedel. Ett barn har ett äpple, LIST den andra har en apelsin. Den studerande med Apple gör ett värdeomdöme om äpplen och apelsiner, bestämmer hon föredrar apelsiner. Hon är villig att ge upp vad hon har att få vad hon vill. Den andra studerande gör motsatsen värdeomdöme, och de två handeln frukt.

frivilligt utbyte är den viktigaste aspekten av en fri marknad. För en ekonomi att vara en fri marknad, i dess renaste definition, kan det inte finnas någon yttre påverkan eller tvång för de beslut som individer. Flesta ekonomier i världen inte är helt fria marknader, och inkludera någon form av reglering.

De flesta moderna fria marknader använder pengar som den viktigaste råvaran för gratis utbyte. Pengar kan bara fungera om människorna i den fria marknaden tror att det har värde. Med andra ord kommer de flesta människor accepterar en standard valuta i utbyte mot varor och tjänster, eftersom de vet att de flesta andra människor i samhället kommer också att acceptera det.

Begreppet pris hänvisar till etablerade enades eller på, växelkursen för olika poster. Till exempel, kan i likhet med ovan nämnda skolbarn handlas individuella bitar av frukt, en administrativ assistent handeln en timme av hennes arbete för $ 10 US dollar (USD). I en fri marknadsekonomi, så kontrollerar regeringar eller andra organisationer inte ekonomiska beslut, så att lagen om utbud och efterfrågan är vanligtvis de viktigaste ekonomiska principerna för priser. Generellt statistik visar att om utbudet är större än efterfrågan, priser typiskt droppe, men om utbudet är lägre än efterfrågan, stiger vanligtvis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.