Vad är en Tech Bubble?

En tech bubbla är en typ av marknad bubbla som präglas av ökade spekulationen inom tekniksektorn, vilket leder till en radikal ökning av värden för företag verksamma inom denna sektor. Liksom andra bubblor, är en tech bubbla en mycket känslig person, och det till slut kommer att brista. Om bubblan har blivit tillräckligt stor, den spruckna bubblan kan dra ned ekonomin som helhet, som utlöser en mindre konjunkturnedgång.

spekulationsbubblor uppstå när investerare tror att det finns inkomster som skall göras i en viss sektor, och de lockas dit med stöd och medel. Den ökade investeringar och spekulation leder till en ökning i värderingen, och slutligen resurserna i denna sektor kommer att nå mycket höga priser, som man kommer att fortsätta att betala, eftersom de tror att det fortfarande finns en vinst som kan göras. Klassiskt, får företagen i uppblåst sektorn också ägna sig åt riskfylld beslut, vilket kan påskynda kollapsen på bubblan. En av de mest anmärkningsvärda tech bubblor inträffade i slutet av 1990-talet då många företag gick in på Internet och IT-sektorn, med stöd av riskkapitalister och andra investerare. Bestånd i tech-sektorn började öka dramatiskt i värde, och i många fall hade de berörda företagen ändå att visa en stark vinst. Ett högt pris för att få förhållandet kännetecknas många av bestånden och företag som arbetar med högteknologiska bubblan, men investerare var villiga att ta risken för de trodde att företagen endast skulle stiga i värde.

På 1990-talet Tech bubblan företag började så småningom slut på pengar när de brände genom sitt startkapital. I mars 2000 hade bubblan nådde sin kulmen, och företag började gå i konkurs, dra tech-sektorn ner och orsakar en investering panik. Även om man skulle kunna tro att investerare och företag hade lärt sig sin läxa med denna teknologi bubbla, sju år senare var ekonomer varnar för att en bubbla inom tekniksektorn verkade vara en tillväxtmarknad, illustrerar snabba förändringar av lycka som kan förekomma på marknaden.

Smarta investerare som kan rida en bubbla kan stå för att dra nytta av den, om de använder sina medel på ett klokt sätt och följa marknaden noga. Men bubblor dra ofta i mindre erfarna placerare som kanske inte förstår konsekvenserna av vad som händer, och dessa personer ofta upplever stora förluster när bubblan spricker. Som regel bör folk tänka noga innan han blev inblandad i någon frenesi av spekulationer, eftersom det som kommer upp måste komma ner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.