Vad är en FICO Betyg?

En FICO poäng är ett sätt att mäta en persons kreditvärdighet utan att kräva tillgång till deras inkomst historia eller yrkesstatus. Ursprungligen utvecklades av Fair Isaac Corporation, FICO poäng är numera allmänt används av stora kreditupplysningsföretag. Kreditkortsföretag och banker kommer att använda kundens FICO poäng att bestämma kreditlimiter och räntor. Innan en FICO poäng kan beräknas, måste åtminstone en kreditkonto vara öppen och aktiv i minst sex månader . Även detta ger ett minimum av information för att beräkna ett FICO poäng, långivare föredrar att se minst tre eller fyra kreditkonton sträcker sig tillbaka minst 12 månader. Detta gäller i synnerhet för banker som stora kreditramar och inteckningar. Den standardiserade metoden för att beräkna ett FICO poäng inbegriper ett antal viktade faktorer:

  • 35 % Punktlighet nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
  • 30% skuldsättningsgraden används till total tillgänglig kredit nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
  • 15% längd betalningshistorik nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
  • 10% Förhållandet mellan amortering av rullande skuld nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
  • 10% kredit som tillämpas för närvarande för, antal kreditkontroller, etc

A FICO poäng intervall på en skala från cirka 300 till 850. Medianvärdet FICO poäng är cirka 720; score över 725 anses vara "bra" medan betyg under 600 anses vara "dålig". Kreditupplysningsföretag såsom Equifax, Experian och Trans unionen kan rapportera en annan FICO poäng för samma individ. Detta är normalt eftersom olika rapporteringssystem myndigheter har tillgång till olika delar av en individs kredit historia.

Vissa faktorer kan ha en särskilt stor inverkan på en FICO poäng. Otillfredsställda domar och obetalda samlingar är särskilt skadliga. Individer clearing sådana föremål från sina låntagare bör vara medvetna om att betala av en samling eller dom kan på kort sikt, som faktiskt minska deras FICO värdering eftersom det ger en aktivitet på kontot nyare. Individer med alltför många företag consumer finance redovisning får också finna sin FICO betyg påverkas negativt, eftersom en sådan redovisning är i allmänhet betraktas som skuld fällor som konsumenterna har svårt att rymma.

I många länder, inklusive USA och Kanada, kreditupplysningsföretag är skyldiga att ge konsumenterna återkommande fri tillgång till sina låntagare och FICO poäng.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.