Vad är Black Monday?

Begreppet "svart måndag" används för att hänvisa till flera dystra dagar på den globala finansmarknaden, en 1929, en 1987 och en tredje 1997. Som en allmän regel om året är inte specifikt refereras, folk talar ofta om Svarta måndagen den 19 oktober 1987, där Dow Jones Industrial Average tappat nästan en fjärdedel av sitt värde på en enda dag, den största procentuella förlusten i historien. Denna händelse spelat en viktig roll i den ekonomiska krisen på 1980-talet, en ekonomisk härva som hade återkastande effekter i årtionden i vissa regioner i världen. Den ursprungliga Black Monday 1929 föll den 28 oktober, och det var en i raden av dagar inblandade i en katastrofal dyka i lagervärden. Börsen började falla radikalt om "Black torsdag, den 24 oktober, och i stället för att återhämta sig under måndagen och tisdagen föll de ytterligare, catapulting USA till den stora depressionen.

1987 Black Måndag upplevde en förlust på 508 poäng, då bestående av omkring 22,6% av det totala värdet av Dow, ett index på börsen, som ofta används som en indikator på marknaden i USA. Bestånden inte bara falla i USA, dock: de föll över hela världen i nästan alla finansiella marknaden, utlöser omfattande ekonomiska problem. Den exakta orsaken till Svarta måndagen har inte fastställts, men misstänker att inflationen, tveksamma affärsmetoder, och allmänna förhållanden på marknaden har alla bidragit till en panik som ledde till ett dyk i värderingar. En annan Svarta måndagen inträffade i 1997, då Dow förlorat 554 poäng, eller cirka 7% av dess totala värde. Den största punkten nedgång i historien som i början av 2009 inträffade på en måndag i september 2008 då 777 poäng gick förlorade på en enda dag. Eftersom dessa punkt värden visar, har det totala värdet av Dow Jones Industrial Average stigit radikalt eftersom det användes första gången 1896. Till exempel var det totala värdet av Dow vid sin höjdpunkt under 1929 381 poäng!

Människor kan också hänvisa till 27 maj 1935 som "Svarta måndagen. " Även fanns det inga katastrofer i den finansiella marknaden på detta datum, räckte till Högsta domstolen fastställer en rad beslut som rensad flera viktiga bestämmelser i New Deal. Detta Svarta måndagen hade den omedelbara effekten av att skapa ett allvarligt bakslag i många kritiska regeringens program som sedan har krediterats med att spela en stor roll i den ekonomiska återhämtningen i USA. På sikt ledde detta Svarta måndagen också en rasande president Roosevelt att fortsätta några radikala åtgärder för att främja en ekonomisk återhämtning, och att börja sätta hård press på högsta domstolen för att få det att vända dessa kontroversiella beslut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.