Vad är Gold Standard?

Gold är en av de äldsta formerna av pengar från individer och samhällen. En gyllene standarden är ett monetärt system där pengar i omlopp, ofta papper pengar, har ett värde direkt kopplat till ett lager av guld. Valutor fast på en guld-standard också blir fasta i förhållande till varandra, så förutsägbart valutaväxling. Motsatsen till en guldmyntfot valuta är en Fiat valuta , vilket innebär att centralbankerna har förmågan att höja eller sänka penningmängden utan hänsyn till någon fast norm. När de ekonomiska historiker hänvisar till guldmyntfoten, är de generellt hänvisar till International Gold Standard är etablerade i slutet 19th century. Spolas bort med ett silver valutakrisen i England som kulminerade i USA avbryta alla utbetalningar av silver, började den internationella guldmyntfoten 1871 då ett enat Tyskland upprättade Reichsmark som en strikt guldmyntfot valuta. År 1900, nästan alla globala ekonomiska stormakter hade följt efter.

Denna första guldmyntfoten systemet nådde sin första krisen i början av första världskrigetDen otroliga bekostnad av detta krig tvingade Storbritannien att gå från en strikt guldmyntfot till Fiat valutor. Versaillesfördraget, ställa villkor för överlämnande, tvingade Tyskland att lämna över mycket av sin guld utbud som krigsskadestånd. Synes var detta att stärka guld leveranser av de vinnande nationerna. En bieffekt var dock att Tyskland inte hade tillräckligt med guld för att stanna kvar på guldmyntfoten. Trots kvar en stor industriell makt, Tyskland hade inget annat val än att flytta till en fiat valuta.

Vid tidpunkten Tyskland och Storbritannien lyckades en tillfällig återgång till guldmyntfoten i mitten av 1920-talet, var andra stora ekonomier, inklusive USA, lämnar den. International Gold Standard dog officiellt vid 1933 Londonkonferensen om de deltagande nationerna inte kunde komma överens om värdet av guld själv. Efter andra världskriget, inflytelserika ekonomer som John Maynard Keynes framgångsrikt argumenterat mot en återgång till en guld-standard och valutor började handel under Bretton Woods-avtalet. Sammanbrottet av Bretton Woods 1972 blev verklighet i en tid präglad av fritt flytande valutor och guld förlorade även sin status som grund för centralbanken reserv redovisning.

Medan har ett system med fasta valutor tillåts enorma expansion i världshandeln, var guldmyntfoten inte utan större problem. Eftersom guld levererar växa långsammare än ekonomier, är den gyllene standarden mycket deflationistiska. Förenta staterna, till exempel, genomgick perioder av deflation varar så länge som 14 år efter ett byte till en guldmyntfot. Enorma lokala snedvridning av värde kan också förekomma, under den stora svälten, till exempel, var det mer lönsamt för den irländska exportera potatis till England än att sälja dem till svältande lokalbefolkningen. Genom att världshandeln mer förutsägbar, guldmyntfoten pressar beskatta myndigheterna att komma bort från importtullar och mot intäkter och omsättningsskatter på sina egna medborgare. Credit blir mycket tät i ekonomi grundad på en guld-standard eftersom regeringarna inte har möjlighet att skriva ut mer pengar när ekonomin behöver det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.