Vad är teori i företaget?

Bland ekonomer är teorin om företaget en BEGÄRAN försöka förutsäga hur företagen kommer att agera utifrån vad teorin hävdar att målet för företaget eller verksamheten. I detta fall står det att alla beslut fattas med det slutgiltiga målet att maximera vinsten. Även om detta kan verka som en redogörelse för det uppenbara, hjälper teorin om företagets förutsäga och förklara andra typer av beslut som fattas i en organisation. Till exempel, samtidigt som många inte kan förstå varför ett företag inte skulle ha något emot få dålig publicitet som följer med att stänga fabriker i ett land och flytta dem till ett annat land där arbetskraften är billig och riklig, skulle teorin om företaget faktiskt förutsäga just en sådan händelse. Om det slutliga målet för företaget är att maximera vinstmarginalen, sedan hitta det billigaste sättet att producera sina produkter är förståeligt. Teorin om företaget tillåter inte välvilja som att vara en god företagsstyrning granne.

Teorin om företaget kan därför också hjälpa till att förklara varför vissa lagar antas och andra inte. Till exempel, om ett företag kan komma undan med spenderar mindre pengar genom att förorena eller hoppa några säkerhet metoder, de troligen kommer, enligt teorin. Om sådana åtgärder kommer med betydande skadestånd, såsom böter eller annan sådan åtgärd, då organisationen kommer att vara mindre benägna att engagera sig i sådant beteende. Detta beror på att dessa böter skulle arbeta för att minimera vinster. Frågan är i sådana fall huruvida böterna skulle kosta mer än att ge den extra utrustning och processer som behövs för att undvika straff. I slutändan måste risken vara större än belöningen.

Även om teorin om företaget gör en stor nytta i vissa fall och är en bra början på att förklara vissa företag fenomen förklaras inte allt. I vissa fall kan olika företag har olika mål. Vissa, naturligtvis, inte kan ha ett mål för vinst alls. Dessa ideella organ kan vara verksamma under en annan uppsättning motiv helt och hållet, sådana som inte behandlas i teorin.

Av detta och andra skäl, vissa ekonomer säger teori om företaget behöver en fullständig revidering. Teorin, som publicerades i 19th Century, inte prydligt passar in i dagens ekonomi, med många aktieägare har en andel i den beslutsprocessen. Dessutom kan vissa chefer inte bara vara intresserad av vinster, utan också bygga upp ett gott rykte för företaget och att ha nöjda medarbetare. I dessa fall skulle teorin inte göra så mycket känsla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.