Vad är Compound Interest?

Sammansatt ränta är räntan beräknas på kapitalbeloppet investerat, som sedan läggs till det nominella beloppet, och förvärrats igen. Ränta på ränta kan tjänas dag, vecka, månad eller år. Generellt ju fler gånger ett belopp förvärras, desto mer pengar du kan göra.

Så länge du lämnar ett intresse tjäna konto enbart genom att inte ta bort pengar från den, du börjar tjäna mer pengar på din investering (eftersom en stabil ränta) eftersom de pengar du tjänar är återföras till princip belopp. Det är ett enkelt faktum att mer pengar tjänar intresse gör dig mer pengar. Varje gång intresse förvärras, förtjänat pengarna får läggas till den totala. Om du var upp två kaniner, kan du visa en liknande sak. Om bunnies fram en kull, och du höll alla kaninerna, så du kanske har möjligen åtta kaniner. Den ursprungliga bunnies skulle hålla på avel, skulle som ny kull, och du skulle få mer kaniner då du visste vad du ska göra med. Ränta är inte riktigt så dramatisk, om du investerar enorma summor pengar. Det viktiga parallellt är att det första paret kaniner (din ursprungliga investering) och deras avkomma (ränta) nu kombineras ihop för att producera ännu mer kaniner, och som tillsammans kommer de att producera mycket mer än om de såldes och separeras.

De flesta värdepappersföretag, banker och liknande, kommer att ange hur ofta ditt intresse förvärras. I vissa fall tar din investering förening inte, men tjänar det som kallas enkel ränta. Detta betyder att du bara tjäna pengar på det belopp du ursprungligen investerat, och vinsten inte återinvesteras för att göra dig mer pengar. Du kan räkna ut exakt hur mycket en investering kommer att vara värt om några år om du har en vetenskaplig kalkylator hands. Du måste också känna det ursprungliga investeringsbeloppet (primär-eller P), räntan, (R), det antal år du planerar att tillåta investeringar för att sitta (år eller y) och antalet gånger per år er investering kommer förening (t). Påminna om att endast en del av räntan skulle förtjänas varje månad, så intresset belopp skulle ha delat med den totala tiden intresset blir förvärras varje år (t). Formeln är som följer:

Totalt värde=p (1 + r /t) ty

Sätta detta arbete i dollar belopp, kan du investerar $ 10,000 US dollar (USD) på ett sparkonto som tjänar 5% ränta per år och förvärras varje månad. Om du reser att enbart pengar i fem år, kan du räkna ut exakt hur mycket pengar du skulle göra under denna tidsperiod, och värdet på ditt konto i slutet av fyra år. Ekvationen ser ut så här:

10. 000 (1 + . 05/12) 12 X 5 =$ 12,833. 59 Om du bara tjänat enkla räntan, till och med 5,5% per år, skulle du inte göra så mycket pengar. Observera följande:

10. 000 (1 + . 055 X 5)=$ 12,750. 00

En anledning till att förstå ränta beror på att vissa konton som tjänar enkel ränta ger en högre årlig ränta. Men om din investering är långsiktig, kan du tjäna mer pengar med lägre ränta som föreningar ditt intresse. Å andra sidan, om du vet att du kommer att ta bort pengar efter ett år eller två, en högre ränta som inte förvärras kan vara en bättre investering än ett konto med en årlig ränta på en lägre nivå. Också, bli inte avskräcks av dessa formler om du ränteberäkning. Om du har tillgång till Internet kan du hitta hundratals webbplatser som erbjuder effektiv ränta miniräknare och de flesta av dem är mycket enkla att använda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.