Vad är naken blankning?

Naken blankning är en praxis felaktigt tillägna en trygghet och arrangera en omedelbar försäljning av säkerheten. Försäljningen sker innan säljaren har rätt ägare eller har tillstånd att sälja den säkerhet som den nuvarande ägaren. Naken blankning utförs med förväntan om att kunna köpa tillbaka värdepapper till ett lägre pris med kort varsel, vilket omfattar den försäljning och förvaltningen att göra en vinst från företaget.

Även om strategin för sälja en aktie kort anses etiskt och lagligt i många delar av världen, naken blankning anses vara mycket oetiskt på de flesta marknader. I många länder, federal lagstiftning förbjuder nu processen med att sälja aktier kort när säljaren inte har full och kontrollerbara ägande av bestånden. Vissa länder som ger en viss befrielse om praxis vid naken blankning kommer endast att tillåta den praxis som en strategi för att stabilisera viss marknad.

Lagstiftningen om naken blankning i USA är ganska representativ för de restriktioner som införts i praxis i många länder runt om i världen. Securities and Exchange Commission förklarade general naken kortsluter olaglig 1934. Detta avskaffas effektivt praxis i de flesta fall. Däremot ville SEK innehålla en bestämmelse som tillåter marknadsgaranter att anställa användning av naken blankning när det förväntade resultatet var att öka likviditeten på värdepappersmarknaden och de bidrar till att återskapa balans på en instabil situation. Även inom ramen för detta undantag, en 2004 förordning försökte begränsa risken för missbruk av även denna begränsade användning av en naken kort lista.

Juridiska frågor åt sidan, naken blankning innebär en relativt hög grad av risk. En kort försäljning bedrivs under sådana omständigheter kan lätt gå sura, lämnar säljaren i en position som inte bara underlåtit att realisera en vinst utan att faktiskt betala en betydande förlust om säkerhet inte att minska i värde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.