Vad är råvaruindex?

En råvaruindex är ett vägt genomsnitt av priserna på olika varor i en viss kategori. Den är utformad för att spåra den allmänna prisutvecklingen för denna typ av råvara. Det finns även index som omfattar alla varor i stället för att begränsas till en viss typ. Vissa investerare väljer att investera i finansiella instrument som är knutna till index. I princip är en handelsvara någon form av fysiskt bra som kan köpas eller säljas. De vanligaste formerna av tillgångar räknas metaller och jordbruksprodukter såsom boskap eller kärnor. Ett råvaruindex kan även omfatta vissa former av energi såsom el eller gas, men det kan inte omfatta finansiella produkter, som lager eller valutor. I de flesta fall kommer ett råvaruindex täcker en hel kategori sådan som ädelmetaller. Inom detta index, kan det finnas mer än en form för varje enskild vara. Till exempel kan en energiindex innefatta flera typer av olja, såsom råolja, eldningsolja och bensin. Det finns också några index som täcker alla typer av varor. Det är viktigt att notera att i vissa fall gör råvarupriserna inte beror på hur mycket du skulle behöva betala för varan i dag. I stället, priserna är ofta för terminshandel där köparen betalar antingen rätt eller möjlighet att köpa varan till ett visst pris på en bestämd dag i framtiden. Detta är mycket vanligt i jordbruksråvaror såsom boskap eller korn om varorna inte kommer att vara klar för användning förrän någon gång i framtiden. Eftersom människor köper och säljer rättigheter till att köpa sådana varor när de blir tillgängliga, är de spel faktiskt om vad tillgång och efterfrågan kommer att vara på den punkten. Den råvaruindex vanligtvis vägas. Detta innebär att det är inte bara ett genomsnitt av de olika råvaror det täcker. Istället formel används för beräkning av indexet kommer att vara partisk för att ge vikt eller "vikt" för vissa råvaror. Vanligtvis indexet kommer att ge extra tyngd åt de varor som säljs i de största kvantiteterna. Idén om viktning är att indexet bättre ska återspegla de övergripande rörelserna i viss bransch.

Medan ett råvaruindex tjänar som en nyttig vägledning om huruvida det är värt att investera i råvaror som helhet, det har andra användningsområden. Investerare kan köpa eller sälja finansiella instrument som är baserat på de resultat av indexet. För att ge ett mycket förenklat exempel, kan ett företag sälja ett kontrakt lovar att betala ut på ett energi-index den 31 december en US-dollar (USD) per punkt.

Det innebär att om indexet i fråga är på 4. 310 vid denna tidpunkt, skulle företaget betala $ 4,310 USD till kontraktsinnehavaren. Investerare kan då köpa och sälja kontraktet under hela året, med målet är att köpa kontraktet för mindre än det slutliga utbetalningen. Som regel, om index stiger under året, det pris människor är villiga att betala för kontraktet kommer också att gå upp eftersom chansen är större att det slutliga Utbetalning kommer att bli ännu högre. Någon säljer kontraktet innan det kommer beror antingen kan tro indexet har nått sin topp och kommer att minska, eller har beslutat att ta en liten vinst nu och undvika att vidta ytterligare risk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.