Vad är hedoniska löpband?

Även om grundtanken med en hedonic treadmill först dök upp i en tidigare studie, en brittisk forskning psykolog vid namn Michael Eysenck är allmänt krediteras med att definiera och populariserat den "hedonic treadmill" fenomen. En hedonic treadmill är inte ett träningsredskap utan snarare en analogi för antagandet att ett ökat materiellt välstånd inte nödvändigtvis betyda en höjning av en persons nivå av lycka. Med andra ord, inte köper pengarna inte lycka. En person riding the hedonic löpbandet kan uppleva en tillfällig ökning eller minskning av hans eller hennes personliga lycka nivå, men kommer att återvända till ett förutbestämt och neutral nivå efter anpassning till omständigheterna. A-lotteriet, till exempel, kan känna sig mer nöjda efter att betala av skulder och köper lyxartiklar, men så småningom hans eller hennes önskningar och förväntningar kommer att bli relativt genomsnittet.

Många människor befinner sig på denna teoretiska treadmill när de upptäcka hur andra människor lever sina liv, särskilt de med mer välstånd och rikedom. En person med en entry-level jobb lätt kan anpassa sig till hans eller hennes ekonomiska situation och känner sig relativt innehåll, till exempel. Detta skulle vara samma sak att köra på plats på hedonic treadmill. En finansiell kris kan ställa löpare tillbaka några steg, men han eller hon skulle med största sannolikhet tillbaka till sin ursprungliga nivå av lycka. En plötslig ökning av rikedom eller status kan dock tillfälligt kraft löparen att arbeta hårdare för att behålla löpbandets snabbare takt. Detta är det skede där människor köper mer material varor och uppgradera sina existerande villkor.

ekonomierna i de flesta länder delvis bero på detta hedonic treadmill fenomen. Många människor har en inneboende vilja att ständigt förbättra sina liv, och detta ofta driver dem att spendera mer pengar på materiella varor och tjänster. Vid någon punkt kommer dock deras förväntningar och krav blir lika med deras känsla av lycka. Från den tidpunkten, kommer de flesta konsumenter fortsätter att köpa varor och tjänster som hjälper dem att behålla sin nuvarande lycka. När en person handel i en kompakt bil för en lyx sportbil, till exempel, blir tanken på att uppgradera till en ännu dyrare bil mindre och mindre tilltalande. Viljan att fortsätta att uppgradera får stanna, men konsumenten har nått en punkt i jämvikt på hans eller hennes hedonic treadmill.

Running on the hedonic treadmill ska inte förväxlas med den egoistiska överdrifter ren hedonism. En fattigare person med betydande finansiella skulder kan känna sig lika nöjd med sitt liv som en förmögen person som har blivit utsliten med konsumtion. Studier visar att lotteri vinnare och andra som har kommit i plötslig rikedom bara uppleva en tillfällig uppgång i personlig lycka nivåer. När de har uppfyllt sina väsentliga lista med önskemål och har blivit ekonomiskt solvent, många lotteri vinnare rapport känslor av besvikelse över att deras rikedom inte få dem att känna annorlunda om sina liv.

Den hedonic löpband fenomen tycks ge tilltro till uttrycket "Pengar kan inte köpa lycka", och för de flesta människor strävan efter lycka är lika tillfredsställande som faktiskt hitta den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.