Vad hände med Bear Stearns?

Handläggningen av Bear Stearns bolaget i USA under subprime mortgage-krisen orsakade en hel del synpunkter från alla berörda och oro. Under loppet av en månad, sjönk bolagets aktier värde från nästan $ 100 US dollar (USD) till $ 2 dollar, i en brant nedgång, och företaget befarade att det skulle ha att inleda ett konkursförfarande innan det förvärvades av JPMorgan Chase den 16 mars, 2008. Vad hände med Bear Stearns gick så snabbt, och det var helt förödande, vilket leder till uppfattningen att den amerikanska ekonomin befann sig i allvarliga problem.

Bear Stearns and Company, grundades Inc. 1923 att handla aktier. År 2007 hade Bear Stearns ett antal filialer däribland flera hedgefonder, och det var ett otroligt populärt och framgångsrikt företag, med lagervärden ibland nästan lika mycket som $ 200 USD per aktie. Bolaget har värderats till flera miljarder, sysselsätter närmare 14. 000 personer.

Problem vid Bear Stearns inleddes 2007, när företaget meddelade planer på att spel ett lån till ett av dess stora grenar riskinvesteringar. Företaget gjorde överenskommelser med flera andra värdepappersföretag att flyta lånet, med collateralized skuldförbindelser som visade sig vara undervärderade. Som en följd av detta blev aktieägare tveksamma till bolagets likviditet, och många försökte dra tillbaka sina investeringar, försöker fly innan du tar en stor förlust, en del investerare slutade med stora förluster ändå, gnistor från en rättegång i augusti 2007.

Advokaterna som ansvarar för dräkten hävdade att Bear Stearns hade vilselett investerare, inom några dagar hade Ordföranden avgick, och tro på Bear Stearns var ordentligt omskakade. Vid en tidpunkt då företaget skriande behov av likviditet för att hantera sin växande ekonomiska problem, var investerare flyr, orsakar en kraftig nedgång i vinsterna som resulterade i en nedgradering av bolaget på Standard Poor's lista. I mars 2008 blev det klart framgår att Bear Stearns har allvarliga problem. Den 14 mars kom JP Morgan och Federal Reserve Bank of New York för att förlänga ett tillfälligt lån till bolaget, vilket orsakar en stor offentlig kommentar. Många kritiker påpekat att vissa Bear Stearns ledning var inte ens närvarande vid överenskommelsen, vilket tyder på att dessa individer inte tog frågan på allvar. Den 16 mars gjorde Bear Stearns en sammanslagning med JPMorgan Chase, så Chase att förvärva bolaget i ett aktiebyte. Tillkännagivandet av att Bear Stearns aktier värderades till endast 2 US andel var en chock, även för människor som blivit efter emissionen.

Handläggningen av Bear Stearns visar de långtgående effekterna av subprime bolånekrisen, och faran för hög risk lån och investeringar. Det ledde till att Federal Reserve att ompröva flera viktiga politikområden, och lett till en allmän enighet om att reglerna på de nödvändiga finansiella marknaden för att bli allvarligt anpassas för att klara förändringen av marknaden. Många sådana föreskrifter dateras till tidigt 20th century, en helt annan tid i världen att investera och förmögenhetsförvaltning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.