Vad är en långivare i sista instans?

En lender of last resort, vanligtvis en bank, är vad banker och andra finansiella institutioner använder som en plats att få kredit när nästan alla andra möjligheter är uttömda. I USA handlar i Federal Reserve Bank som en långivare i sista hand. I de flesta fall kommer banker och andra företag snarare emittera obligationer för att använda en bank. Om de måste gå till en bank, hänvisar de i regel till banken som långivare i sista hand. Detta visar bara hur främmande för en option banker är ett företag lånar pengar. Gå till en långivare i sista hand kommer ofta en högre risk för både låntagare och långivare. är obligationer föredra framför en långivare i sista hand av flera skäl. Först banker plats ofta strikta regler om stora företagslån som gör det besvärligt, om inte nästan omöjligt, att för ett stort företag eller bank använda en annan bank som utlåning. Några av dessa begränsningar kan till exempel inte tillåter företaget att ta på sig några större skulder till banklån är helt lönat sig. Banken kunde också diktera att det inte finns någon förvärv av andra företag och med kräver en VD att stanna kvar eller aktiekursen upprätthålla en viss nivå.

Om alla dessa villkor inte uppfylls på kontinuerlig basis, finns det en chans att räntorna kan gå upp och orsakar ännu större svårigheter för låntagaren. Räntorna kan gå upp till den punkt där återbetalningen av lånet är inte möjligt. Eller, om det är möjligt kan det ske på så hög på ett pris man inte längre har någon ekonomisk mening att få lån. Dessa är alla orsaker till varför obligationer är att föredra. För företag i riktigt dåligt ekonomiskt skick, får obligationsmarknaden vara tabu. Ett företags kredit kan vara så illa att alla obligationer som de fråga skulle komma in högriskobligation. Dessa obligationer har ett mycket hög ränta och inte är lockande för många människor som vill köpa obligationer på grund av risken. Detta är ännu mer sant om företaget går i default status med andra skuldförbindelser. Alla företag i denna situation skulle ha en D obligation betyg.

I sådana situationer kan företag har inget annat val än att gå till en långivare i sista hand. Även om räntan kan vara mer än en bra bindning betyg skulle ge dem, dessa företag har ofta inte att börja med. Därför blir en långivare i sista hand just detta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.