Hur köper jag aktiebrev?

Investerare som köper aktier i dag i allmänhet inte bokstavligen köpa aktiebrev. Även en investerare har rätt till ett intyg, folk i allmänhet endast utöva denna rätt när de köper en aktie som en nyhet snarare än en investering. Det finns också några personer som samlar mycket gamla aktiebrev, i synnerhet för historiska företag som inte längre finns.

De flesta aktieägare inte längre får fysisk certifikat för sina aktier eftersom det inte längre nödvändigt att ha ett certifikat för bevisa att du egna aktier. Gällande bestämmelser i de flesta länder innebära att de offentliga företagen måste upprätthålla ett register över alla som äger aktier och uppdatera den efter varje handelsdag. Detta innebär företag allmänhet föra ett elektroniskt register över aktieägare detaljer. Du har rätt att få en aktie för varje aktie som du äger. För att göra det behöver du bara be företaget själv, eller din aktiemäklare. Även om det borde finnas någon avgift för själva intyget, kommer de flesta organisationer ut en avgift för fysiskt leverera certifikatet till dig. Denna regel kommer att vara mycket högre än den faktiska leveransen kostnader som dessa medför. Det finns flera företag som specialiserat sig på att låta människor att köpa aktiebrev för en enda aktie. Detta görs vanligtvis som en nyhet eller att göra en ovanlig gåva. Köparen kommer att äga en äkta aktie och normalt betalar det verkliga marknadsvärdet för aktien, plus en avgift till det företag som omfattar leverans av intyget. Som lagerhållare, får du ofta en fysisk kopia av alla efterföljande årliga rapporter från det berörda företaget, vilket också kan göra en rolig samling, om än inte särskilt värdefullt. Det är viktigt att komma ihåg att de lägsta avgifterna som mäklare för att sälja aktierna betyda att det är nästan omöjligt att göra någon vinst från att köpa en enda aktie och därefter sälja. Det finns också en betydande marknad för människor som köper aktiebrev bestämt att samla in dem. Detta kallas ibland scripophily , som kommer från det grekiska för "kärlek på lagret. " Mest samlarobjekt och värdefulla certifikat som utfärdats före andra världskriget, i allmänhet för företag som inte längre existerar.

Samlare är mest benägna att köpa aktiebrev som har en historisk betydelse, till exempel för dem för obligationer frågor finansiera krig. Det finns också en stor marknad för dem som undertecknas av anmärkningsvärda siffror såsom John D. Rockefeller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.