Vad är den svarta ekonomin?

När myndigheter beräkna ekonomiska siffror som bruttonationalinkomst (BNI), de bygger på uppgifter som samlats in från lagliga inkomster rapporter som genereras av företag, ideella organisationer och enskilda skattebetalare. Vad dessa myndigheter inte kan använda i sina ekonomiska prognoser är dock den beräknade miljarder dollar i kontanter i omlopp genom vad som kallas den "svarta ekonomin. " Den svarta ekonomin omfattar inkomster genom olagliga medel, till exempel prostitution eller hasardspel, liksom legitimt men kassabokföring aktiviteter såsom online-auktioner eller tjänster byteshandel. , den svarta ekonomin även känd som den svarta ekonomin, har funnits så länge som dess legitima motsvarighet. Skillnaden är att regeringen har ett obegränsat antal metoder för att spåra utbyte av varor, tjänster och valuta i en ärlig ekonomi, men mycket få möjligheter att spåra verksamheten i en underjordisk ekonomi. Prostituerade, spelare och andra tjänar olagliga inkomster är inte troligt att förse regeringen med korrekt inkomst information om sina IRS skatt former, till exempel. En kassabaserad svarta ekonomin fungerar bäst utan statlig inblandning.

Några ekonomer uppskattar att den svarta ekonomin i USA ensamt står för upp till 1 biljon US dollar (USD) per år i orapporterade kassabehållningar. Det har också uppskattat att upp till 80% av alla amerikanska hundra dollarsedlar tryckta varje år hamna utomeuropeiska inom veckor av sin omsättning. Den svarta ekonomin stöder obegränsat antal utländska operationer, inklusive hemliga krig, rå läkemedelsproduktion och mänskliga ringar slaveri. Alla dessa olagliga aktiviteter kräver en riklig mängd kontanter omöjliga att spåra, helst från en stark regering med en stabil legitim ekonomi. Detta är inget som tyder på att varje aspekt av den svarta ekonomin kretsar kring brottslig verksamhet, dock. Det finns också ett antal legitima yrken som till stor del arbetar på kontantmetoden, och inte alla av dessa inkomster är nödvändigtvis rapporteras till regeringen. Många stater har lagar för invånarna att betala omsättningsskatt på varor som köpts på nätet, men få har möjlighet att genomdriva dem. Handel och byteshandel, vare sig netauktion webbplatser eller genom radannonser, är också en form av svarta ekonomin. Transaktioner är nästan alltid bedrivs i kontanter, och börserna är sällan redovisas som intäkt. Den svarta ekonomin inte ska förväxlas med den svarta marknad som handlar med strikt olagliga eller olaglig verksamhet. En rad aktiviteter i den svarta ekonomin faller in i en gråzon juridiskt eller moraliskt sett, men många kassa-baserade företag som legitima, eller åtminstone arbeta enligt ett tyst godkännande av regeringen. Svart marknad verksamheter nästan alltid står under kontroll av organiserad brottslighet eller korrupta regeringar.

Att uppskatta den verkliga omfattningen av den svarta ekonomin kan vara en mycket svår proposition. Huvudsak noterar sektorns finansiella förändringar i legitima ekonomin, särskilt när det gäller flödet av hårdvaluta. Om man antar att de flesta medborgarna utgifterna vanor inte förändras så mycket från år till år, plötsliga ökningar eller minskningar av det belopp i den valuta som cirkulerar i den lagliga ekonomin är sannolikt en direkt följd av rörelser i den svarta ekonomin. Om ett spel operation plötsligt fartyg 10. 000 US hundra dollarsedlar utomlands, till exempel, skulle effekterna av denna förlust märkas i både legitima och svarta ekonomin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.