Var kan jag växla utländsk valuta?

Var kan man byta amerikanska dollar (USD) för Thai Bhat? Eller euro för Singapore dollar? Utbytet av utländsk valuta är en lönsam verksamhet och en att de flesta internationella resenärer hantera när de går utanför sitt hemland. En resenären har oftast flera alternativ när man överväger hur utbyta utländsk valuta. Han kan göra det hemma, via en bank eller via en online-tjänst eller hon kan vänta tills hon får till det land där hon är ute och reser och utbyte utländsk valuta där. Det finns fördelar och nackdelar för alla metoder. När tiden är inte det väsentliga, kan en person troligen utbyte utländsk valuta lättast på hans eller hennes kvarter bank. Han kommer att behöva beställa valutan viss tid i förväg, för att ge sin bank tid att ha den tillgänglig. Stora banker i storstäderna kan kanske utbyta utländsk valuta i de vanligaste valörerna för walk-in-kunder. Dessa banker kommer förmodligen euro, australiska dollar och ryska rubel, till exempel, men det är alltid en bra idé att ringa först och ta reda på. Den främsta fördelen med detta är att en person normalt kommer att få den bästa växelkursen, och om en kontoinnehavare, kommer sällan att debiteras en tjänst eller expeditionsavgift. Nackdelen är att processen tar tid, så planering i förväg är nödvändigt. Att utlämna utländsk valuta på nätet, har allt en resenär behöver göra är att köra en sökning. Tjänsten är oftast snabb, men kommer at ta en leverans och /eller serviceavgift för utbyte, som kan utplåna en bra växelkurs. Fortfarande flesta nättjänster är pålitliga och ärliga. Använda en tjänst varumärke, precis som Wells Fargo nog löna sig, eftersom deras rykte är väl känt. De andra alternativen en resenär måste byta utländsk valuta är att göra det i det land där han eller hon reser. I detta fall kan de flesta resenärer byta utländsk valuta vid en kiosk på flygplatsen, vid en bankomat eller på en lokal bank. Många veteran resenärer rekommenderar att du använder ATM, eftersom det alltid kommer att förses med kontanter och ofta de bästa växelkurser från en uttagsautomat. En liten serviceavgift kommer vanligtvis att bedömas, men de flesta är vana att betala detta när du använder en out-of-nät ATM ändå. Plus är ATM ofta lättare att hitta, förutom i avlägsna länder, och de flesta flygplatser har dem tillgängliga.

Airport valutaväxling kiosker kan också vara praktiskt, framför allt på mindre flygplatser där en uttagsautomat inte kan vara tillgänglig. Växelkurserna är kanske inte så bra, men de är säkra att använda. Bankerna är också ett bra ställe för utbyte av utländsk valuta. De flesta städer har en liten bank och i allmänhet utbyte avgifterna är rättvisa, även om de inte ta ut en serviceavgift. Again, bankerna är säkra platser att byta utländsk valuta.

Ett alternativ en resenär aldrig övning är att utbyta utländsk valuta från en "oberoende" handlare. Detta kan vara mycket farlig. Dessa återförsäljare erbjuder oftast det sämsta växelkursen kan använda falska kontanter, eller ens försöka råna en oförsiktig resenären. Det är därför det är en bra idé att inte blinka kontanter i utlandet. Det markerar resenären som en lönsam mål. Banker, uttagsautomater och flygplatsen kiosker är den överlägset bästa ställena att utbyta utländsk valuta om till destinationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.