Vad är obligatoriskt bindande skiljedom?

Obligatoriskt bindande skiljedom är en term som kommer upp i diskussionen oftare. I huvudsak många avtal med företag eller tjänst som ger enskilda personer (läkare, tandläkare, kan auto reparation personer) ber er att underteckna ett kontrakt där det står om du har en tvist med företaget eller enskilda, godkänner du att kringgå det allmänna domstolsväsendet och i stället få din tvist prövas av en privat skiljeman. Du accepterar också att följa skiljemännens beslut och kan inte överklaga ditt ärende i en allmän domstol. Ibland avtal obligatoriska bindande skiljedom är väldigt öppna. Om du har gått med en ny läkarmottagning nyligen, kan du ha undertecknat ett. Andra gånger avtal obligatoriska bindande skiljedom är begravda i det finstilta i ett kontrakt, och människor är inte medvetna om att de har undertecknat detta avtal. När du är osäker på hur konflikter skulle lösas, är det en bra idé att fråga om du samtycker till skiljedom innan du skriver ditt namn. När ett företag ber dig underteckna obligatoriska bindande skiljedom, och är öppen med det, säger företagets ofta förklarar skiljedomsförfarandet. En av de saker som ofta hänvisas till är att det är billigare än att gå via den offentliga rättsväsendet. Egentligen är detta inte alltid sant. Du måste betala avgifter för att inleda processen, och dessa avgifter kan vara flera hundra amerikanska dollar (USD). Det finns några organisationer som erbjuder gratis icke-bindande skiljedom, som Better Business Bureau, men de anses vara "första hand"-lösningar, och deras beslut lätt kan överklagas eller välter.

Tyvärr vad företag kan hoppas på när de ansöker om du samtycker till obligatorisk bindande skiljedom är att bristen på tillgängliga pengar kommer att hålla dig från att väcka skadeståndsanspråk mot dem. Om någon tjänst eller produkt har lett till ekonomisk skada, kan du vara i stånd att betala avgifter till en privat skiljeman. Även om företagen hävdar att detta kan bidra till att minska stämningar som illasinnade och grundlösa, konsument-aktivister menar att begränsa tillgången genom att skapa ett kostnadseffektivt system håller en del konsumenter som har berättigade klagomål från att söka upprättelse. Kritiker av denna alternativa sätt att lösa tvister pekar också på att företagen sällan ingå obligatoriska bindande skiljedom avtal med andra företag, vilket tyder på att de ser detta som ett sätt att begränsa deras makt att överklaga. Det har gjorts vissa försök på federal och delstatlig nivå för att hålla nere avgifterna privata skiljemännen får betalt för sina tjänster. Dessutom några räkningar har föreslagits som skulle begränsa de omständigheter under vilka tvingande bindande skiljedom kan användas. Enskilda stater i USA tenderar att vara mer framgångsrika på att begränsa skiljedom (som mellan en anställd och arbetsgivare) än har den amerikanska regeringen.

Frågan för konsumenten är nu om du ska registrera ett bindande skiljeavtal. Det beror egentligen på omständigheterna. Vissa företag kan neka dig försäljning eller tjänst om du inte kommer att underteckna ett. En ny läkare kan inte behandla dig, eller ett företag får inte anställa dig om du inte underteckna ett sådant avtal. Du måste väga i balansen vikten av affären du gör eller arbeta där du kan ange när du begränsa dina lagliga rättigheter på detta sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.