Vilka är de olika typerna av sparbössor?

sparbössor traditionellt keramiska behållare formad som en rund gris med en springa upp för förändring eller ibland papper pengar. Vissa sparbössor har en plugg i botten ger pengar som ska hämtas, medan andra måste krossas för att pengarna skall återbetalas.

sparbössor är så därför att en Medelengelska ord, pygg , som beskriver en typ av lera som vanligen används för att tjäna pengar fartyg. Ursprungligen, där dessa var enkla keramikkrukor pengarna skulle hållas, men eftersom ordet ändras för att bli mer uttalad vilja gris , började keramiker gör containrar i form av djur. En kanske apokryfisk historia berättar om en specifik Potter i den 18: e århundradet som fick en stor order på pygg burkar och missförstått begäran, skapar alla burkar i form av djuret. När burkarna slutsålda snabbt från sina detaljister antog andra tillverkare i praktiken. I modern tid, sparbössor kommer i olika former och storlekar. Många anta formerna av andra djur, med katten som den näst mest populära djur representerade, särskilt i Japan. Andra moderna sparbössor överge djuret likheten helt, bygger i stället på geometriska former.

Även keramik är det klassiska materialet för sparbössor, de flesta moderna sparbössor är gjorda av plast, med andra gjord av glas, stål och även ädelmetaller inte ovanligt. Plast sparbössor har fördelen att de är mer hållbara än sin keramiska motsvarigheter, och kan vara öppen så mängden pengar inuti kan lätt urskiljas. The Money Savvy spargris är särskilt populär bland spargris design från 2001 och använder en transparent skal med fyra fack märkt "Invest", "Donera", "Slösa" och "Spara", att ge människor ett enkelt, visuellt sätt att budgetera pengar de upphävas.

Andra moderna sparbössor integrera elektroniska och mekaniska komponenter att lägga till funktioner till enkla spargris form. Dessa inkluderar elektroniska register som automatiskt tabellform hur mycket pengar som sätts in, och även spåra hur mycket pengar som går bort. Andra har automatisk pengarna rullande system ingår, så att så förändras deponeras, är det placeras i bank rullar som handlas i på papper pengarna på en bank. På grund av den stora mängd av komplexitet som finns i sparbössor, varierar priserna kraftigt. En enkel plast spargris får inte kosta mer än US $ 1 eller 2 US dollar, medan en elektronisk bank fullastade med klockor och visselpipor kan kosta över 200 USD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.