I aktiehandel, Vad är det Pump and Dump?

Pump och dumpa är en form av lager bedrägeri där människor artificiellt höja priset på aktier i syfte att tjäna. Det är oftast används för att rikta microcap bestånd och öre, aktier i bolag med ett lågt värde, eftersom priserna på dessa bestånd är mycket lätt att manipulera, och priserna är notoriskt instabila, så att konsumenterna förväntar sig några oegentligheter i dessa typer av bestånd . I de flesta nationer, pumpning och dumpning är olaglig, och förövarna kan ställas inför böter eller fängelse tid.

Stockar måltavla för pump och dumpa system kallas ibland "chop lager. "I systemet, en grupp människor som äger aktier i företaget börjar sakta sprida vilseledande uppgifter om beståndets framtida resultat, vilket tyder på att priserna kommer att stiga. De kan använda coldcalling, oönskad e-post och Internet anslagstavlor som tyder på att de är i vet om företagets framtid, och att de delar konfidentiellt, vilket leder till uppfattningen att de får en hel del.

Som svar på de rykten, oskyldiga investerare börja köpa aktier, driver upp priset. När priset verkar ha nått sin kulmen, bedragarna dumpa sina lager, gå iväg med en vinst och ledande priset att falla dramatiskt. Innocent investerare kan förlora betydande belopp i en pump och dump programmet, i synnerhet eftersom oerfarna investerare ofta misslyckas att diversifiera och sänkte alla sina tillgångar till ett enda lager och därför riskerar att förlora allt.

Pump and dump bedrägeri ibland kallas hype och soptipp. Det är en klar risk, särskilt för människor som inte har erfarenhet av investeringen världen. Researching lager innan köpet är avgörande för att bekräfta att de verkligen är sunda köper, som är diversifiering för att skydda en aktieportfölj. Människor som inte har erfarenhet kanske vill använda sig av en mäklarfirma eller fond som kan hantera sina tillgångar, samtidigt som folk som vill lära sig mer om aktiehandel kan öva genom att övervaka aktiekurserna under en längre period för att se om inte teoretiska köper skulle ha lönat sig.

Om någon närmar sig en enskild investerare med en fordran som han eller hon har insiderinformation, är detta definitivt olagligt, och det bör rapporteras. Om den enskilde ljuger han eller hon är förmodligen deltar i en pump och dump systemet, och om personen inte ljuger han eller hon skulle utsättas för avgifter insiderhandel. Offentligt tillgänglig information i finansiella tidskrifter och ekonomiska sidorna av tidningar är oftast den bästa källan för uppgifter om lager.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.