Vad bör jag tänka på när man sparar för pensionen?

Om du börja spara till pension tidigt, har du en stor fördel. I själva verket börjar bara fem år tidigt kan innebära en skillnad på flera hundra tusen dollar med den tid du går i pension. En idealisk tid att börja spara till pensionen är inte senare än 30 år gamla. Denna ålder ger dig en chans att lägga undan en liten summa varje månad i stället för en stor klumpsumma. Till exempel, om du börjar spara i slutet av 20-talet, måste du lägga undan cirka tio procent av årslönen, om du startar i ditt tidiga 40-talet, går den procentsats upp till 30 procent. Men vad du planer på att spara till pension är, här är några riktlinjer om vad du bör tänka på. Innan du ens börjar spara till pensionen, tänk på hur mycket pengar du verkligen behöver för att hålla din nuvarande livsstil efter 60. Vill du behålla samma månadslön som du har nu? Vill du kunna resa och spendera mer pengar per år än du gör nu? Experter uppskattar att du behöver minst 75 procent av din nuvarande lön för att behålla samma livsstil du har nu. Om du har utestående skulder kreditkort, student lån, amorteringar eller medicinska räkningar bör du planera på att betala allt medan du fortfarande sparar till pensionen.

När du vet hur mycket du vill spara, skapa en handlingsplan som du kan leva med. Idén om att spara 30 procent av din månatliga inkomst kan låta bra, men om det gör dig olycklig, då är det inte värt det. Ta reda på vad din arbetsgivare bidrar och storleken på IRA och 401 (k), sedan ringa upp Social Security Administration och få kunskap om social trygghet och vad man kan förvänta sig i form av betalningar när du går i pension. Vissa arbetsgivare erbjuder vinstdelning eller fond som matchar planer, där de bidrar tillsammans med dig.

Slutligen, utarbeta en sparplan du kan leva med. Gör en lista över saker du kan ge upp och analysera var dina pengar går och hur du ändrar ditt sätt att spendera. Spara till pension bör prioriteras, men inte en börda. Kom ihåg att granska dina sparplan regelbundet. Vad fungerar idag kanske inte är den bästa åtgärden ett år från nu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.