Har sänka räntorna faktiskt hjälpa ekonomin?

Bruket att sänka räntorna är något som nästan varje land har gjort från tid till annan. Medan vissa människor tror att denna åtgärd för att sänka räntorna är alltid en bra sak, det är inte nödvändigtvis fallet. Även sänkning av räntan kan säkerligen ha positiva effekter för vissa delar av ekonomin finns det också kan skada andra sektorer. Här är några exempel på när sänka räntorna kan vara till hjälp och när åtgärden skulle kunna leda till ekonomiska svårigheter för ett visst land. En av de omedelbara fördelarna med att sänka räntorna är att de insatser som kan stimulera konsumenterna att köpa mer i vägen eller egendom, varor och tjänster. Eftersom räntorna är lägre, uppfattar typisk konsument några större inköp blir mer överkomliga, eftersom köpet i slutändan kommer att innehålla en mindre mängd av finansiering i det slutliga priset. Människor är mer mottagliga för att ansöka om kredit för att finansiera dyrare objekt, t. ex. en villa eller ett nytt fordon. Även konsumenter som inte på marknaden för ett större inköp tenderar att använda kreditkort med lite mer överge. Ur detta perspektiv, styckning räntan är ett utmärkt sätt att stimulera en trög ekonomi, och få folk till butikerna igen. Samtidigt kan sänka räntorna har några förödande konsekvenser på bakdelen. Ränteintäkter bidrar till att upprätthålla driften av många finansiella institutioner. När räntan sänks, vilket innebär att intäkterna för dessa institutioner är också minskas. Beroende på den rådande ekonomiska klimatet kan detta leda till nedskärningar som kan inkludera avbryta tjänster till konsumenterna, samt nedskärningar. Med fler människor utan arbete, finns det mindre disponibel inkomst att cirkulera genom ekonomin. När räntorna är skurna under en period av inflation kan detta leder ofta till en ökning av problemet snarare än att minska den.

Regeringen anser ofta att minska räntorna regelbundet, även i tider av recession. I USA, kommer Federal Reserve leder ofta vägen mot att genomföra minskningen. Minskningen i räntesatsen tillkännages normalt av Federal Reserve Bank systemet och alla anslutna banker omedelbart genomföra förändringen. Samtidigt kommer Fed att också det instrument som innebär att räntorna höjs, om regeringen beslutar att det i bästa övergripande intresse av ekonomin.

Sänka räntorna framställs ofta som både önskvärt och en åtgärd som har lite i vägen för långsiktiga konsekvenser. Medan det finns säkert situationer där minska den nuvarande räntan är bra för ekonomin, skulle den aldrig ses som en snabb och enkel fix som inte får några konsekvenser i slutet av dagen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.