Vad är Advent Candles?

Advent är en förberedande fest till jul, som kan ta fyra till sex veckor. Även ofta förknippas med katolicismen, många kristna samfund observera Advent på något sätt. Bland dessa finns många protestantiska grupper och ortodoxa grupper. Advent ljus, vanligtvis för att ljus kransar som många har hemma för "förberedelse" för Kristi födelse, kan variera beroende på benämning eller individuell övning. I romersk katolicism, Advent ljus är fyra till antalet och kan lätt köpas på olika platser, ibland även i kyrkor. De kan vara långa avsmalnande eller kortare ljus, beroende på önskemål och stabilitet i kransen i vilken de är placerade. Färg på ljus kan vara mycket viktigt.

katoliker får använda lila eller kungsblå för tre av ljus och en ros färgat ljus för den fjärde. Lila ansluter till färgen på fastan och påminner celebrants av hela Kristi liv, från födelsen till korsfästelsen. I andra kyrkor kan lila vara en symbol för ånger också, men det är inte ovanligt att många kyrkor att använda blå.

Belysning av färgade ljus sker varje natt med böner, men vissa personer använder krans bara en gång i veckan. Vanligtvis är de tre lila eller blått ljus tänds i de tre första veckorna i advent, och sedan steg ett är tänd på den sista veckan före jul. Vissa kyrkor och individer varierar detta. Till skillnad från idén om ånger, rosafärgade ljus typiskt symbolisera glädje och förväntan på Kristi födelse.

Istället för att fokusera på ånger eller lånas ut, har vissa kristna traditioner olika tagningar på symboliken i Advent Candles. I vissa protestantiska samfund, där fem ljus kan användas istället, varje vecka ljus motsvarar ungefär idé eller tema. Den första ljus är ljus av hopp, och de andra ljusen på vägen, glädje och frid. Femte ljus representerar Kristi ljus och lyser på juldagen och julafton. Till skillnad från de andra advent ljusen, sitter här en direkt mitt i kransen. En del människor väljer helt olikfärgade advent ljus och kan fira de förberedande veckorna före jul på ett mer sekulariserat sätt. Tre till fyra vita ljus och en röd är en populär variant av färger, eller röda och gröna ljus kan användas istället. Tradition och symbolism verkligen kan vara upp till den enskilda familjen som firar advent.

I de flesta kristna grupper att minnas denna tid, kan samlas familjer varje natt för att tända Adventsljusstake, och de kan välja olika böner eller avläsningar skrift att läsa varje kväll. Andra människor ljus bara advent ljus en gång i veckan. Många kristna anser att denna fokusering på den religiösa aspekten av jullovet hjälper människor att hålla kontakt med den andliga betydelsen av julen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.