Vilka är Holiday Blues?

För många är det sportlov säsongen för att vara glad, men för andra, ger det dem ledsen. Många människor lider av olika depression, ångest, eller bara en genomgripande känsla av sorg under semestern. När denna depression eller ångest är ansluten endast till semester, och inte sker på andra tider på år eller kvarstår efter semester är över, är det ofta märkt semestern blues. Det finns många anledningar till att människor får drabbas av semester blues, och inget att skämmas över. Främsta anledningarna kan vara kopplade till ekonomiska utsikterna, extra aktiviteter och stress kring helgdagar, problemet relationer med familjen tidigare eller nuvarande, vara ensam på semester, spänning över att behöva utföra eller ta på sig extra arbete, eller spända atmosfär under körning och besökande shopping Gallerior grund av ökade fordons-och gångtrafik. Dessa orsaker kan känna dig som gömmer sig i stället för att fira som din ångest eller depression växer. Holiday blues kan också leda till tankemönster som inte är användbara. Om du skriker åt barnen, då är du den värsta mamma någonsin, om du inte kan göra kakor i år är du bara inte så trevlig som du brukade vara, eller om du kämpar ekonomiskt kan du känna att du aldrig bli skuldfria. Detta allt eller inget tänkande kan utöka semestern blues. Det är viktigt att notera att semestern blues är väl skilda från ångestsyndrom, depression, och säsongsbetonad depression (SAD). Vissa människor förväxlar man säsongsbetonade affektiv sjukdom med semester blues eftersom SAD normalt börjar som dagarna blir mörkare och höger runt sportlov. Den grundläggande skillnaden är symtomen försvinner inte dagen efter nyår. SAD kvarstår vanligen genom vintermånaderna, och kräver behandling med en bra psykiater och /eller terapi. Omväxlande, del människor känner sig glada under helgerna och sedan uppleva letdowns efteråt. Detta är inte heller tråkigt, men bara ett svar på övergång mellan perioder av aktivitet och roligt tillbaka till det liv du normalt leder.

Trots att semestern blues är ett tillfälligt tillstånd, kan man kasta en mörk skugga över alla Firandet du delta i eller innehar. Du får helt enkelt inte ha det så mycket som du har under tidigare år. Det är en bra idé att undersöka vilka faktorer som skapar dessa blues. Är du kämpar med pengar, har du förlorat en nära anhörig, är du ledsen om att vara singel, eller är du bara överhopad med det extra arbete det semester föra? Att ha avslöjat den underliggande känslor skapar blues kan hjälpa dig att känna känslor kör sorg eller ångest, vilket i sin tur kan bidra till att minska dessa känslor. Så länge du inte erkänna vad som orsakar semester blues, kan du ha liten chans att åtgärda det. Det finns också några grundläggande sätt att bidra till att övervinna känslor i samband med semestern blues. Psykisk vårdpersonal föreslå följande idéer:
 • delegera eller minska några av dina ansvarsområden.
 • Förenkla några större uppgifter: en husmanskost julen i stället för att laga hela måltiden, påse presenter istället för inslagning dem, Internet shop i din mantel i stället för att slå sig galleriorna.
 • Om du saknar någon (en förälder, en make, ett barn) som var avgörande för semester traditioner, starta nya traditioner som är unika för din familj och /eller ta en dag för att hedra den person som du har förlorat med dina kvarvarande familj.
 • Ta dig tid att arbeta som volontär där folk behöver dig verkligen. Ibland är det säkraste sättet att ta itu med din egen sorg är att hjälpa andra vilkas situation är mycket mer ödesdigra än din egen. Du kan känna dig lycklig istället för att förlora känslan.
 • Ta dig tid för dig själv. Få massage, göra lite yoga, ta en cykeltur eller en skön promenad, men komma bort från det allmänna kaos i samband med semester.
 • Inte FROSSA i livsmedel och särskilt i alkohol. Alkohol är en dämpande, vilket tenderar att öka på semester blues. Matmissbruk kan göra kroppen sjuk och obekväm.

Observera att ibland semestern blues är verkliga tecken på depression. Om du känner orubblig sorg, har nedsatt aptit eller inget intresse av att fullfölja ditt vanliga liv, om du har tappat eller gått upp i vikt, och särskilt om du börjar känna självmordstankar eller har panikattacker, ta dig tid att se en terapeut som kan hjälpa dig korrekt diagnostisera grad av depression eller ångest. Pratar med någon kan vara allt du behöver för att hjälpa dig till en bättre stämning, men vid andra tillfällen äkta depression kräver medicinsk behandling så att du kan skaka av blues och gå tillbaka till saker om ditt liv du njuta.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.