Vem är några Norse Gods?

pantheon av nordiska gudar återspeglar krigiska natur av den kultur som skapade dem. Medan alla gudar är avsedda att vara större än livet, det fornnordiska gudarna verkar särskilt bombastisk, upprörande och vilda. De nordiska gudar fördes till Skandinavien av vikingarna som reste mycket i Nordatlanten och tog med sig sina seder och gudar med dem. Många skandinaviska staterna antog fornnordiska gudarna, vilket ibland gör små anpassningar och tillägg för att passa deras egna kulturella behov.

Fadern till nordiska gudar är Oden. Odin är herre över döden, kunskap och krig, ridande på en åttafotade häst som heter Sleipner i slaget och åtföljs av två korpar, Hugin och Muninn, som fungerar som hans ögon. Odin uthärdade korsfästelse på ett träd i nio dagar och nätter för gåvan av visdom, efter stickande sig med sitt eget spjut. Odin är också känt för att vara en form shifter, ändra utseende för att passa sina behov när han reser. The Trickster av fornnordiska gudarna är Loke, som aldrig missade ett tillfälle att retas med de andra medlemmarna i Pantheon. Loke är också en form shifter, som använder sin förmåga i sin strävan efter ofog. Förutom att vara en bråkmakare, har Loke en förkärlek för gudinnor, med tre fruar och många dalliances. Loke rasande resten av fornnordiska gudarna nog att de låste in honom i straff tills Ragnarök eller världens ände, anländer.

Thor, son till Oden, är den nordiska guden människor oftast tänker på, eftersom han förkroppsligar jätten, stormig, muskulös ideal. Thor Rödhuvad och strövar i världen med sitt krig hammare, rida genom molnen i en vagn. Tor är också gud åska, och tillsammans med jättinnan Jarnsaxa hade flera barn, däribland Magni, som är gud styrka.

Freja, kärlekens gudinna, betraktas ibland som drottningen av fornnordiska gudarna. Förutom att vara en fertilitet gudinna, hon är också en krigare och ledare för Valkyries, krigare kvinnor som bär värdig till Valhall, eller himmel. Hon är tvillingsyster till Frej, gud skördar, välstånd och överflöd. Både Freja och Frej sägs vara en vacker syn, liksom extremt smart.

En av Odens söner, Baldur är fridens Gud. Hans tvillingbror Hod är gud mörker och vintern. Det finns många andra mindre fornnordiska gudar, som omfattar hämnd, fiske, tystnad, inspiration, och allt däremellan. De nordiska gudar dyrkades över större delen av Skandinavien fram till uppkomsten av kristendomen, då många vikingar blev tidigt konvertiter. I vissa delar av Tyskland och Island, pågår försök att återuppliva nordisk hedendom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.