Vad är teistisk evolution?

Teistisk evolution är tanken att klassisk judisk, kristen eller muslimsk religiösa läror om Gud och skapelsen är förenliga med den vetenskapliga förståelsen av darwinistisk evolution. Teistisk evolution hävdar att Gud skapat världen men att han använder evolution och naturligt urval för att generera sina biologiska komplexiteten. Anhängare av teistisk evolution varierar i vilken grad de postulera ingripande av Gud-kanske en del säger han ingriper personligen att skapa nya typer av arter, andra att han precis som de ursprungliga villkoren och låter saker och ting fungerar ganska mycket på egen hand. Villkor i stort sett synonymt med teistisk evolution inkludera "och" Evolutionary Creationism. "

Christian darwinismen

Även teistisk evolution har vunnit popularitet genom införandet och antagande av Charles Darwin's teorier om evolution och naturligt urval, det grundar sig på äldre tanken att skapelseberättelsen i Första Moseboken är allegorisk snarare än bokstavlig. Detta begrepp finns i den kristna skrifter av Augustinus (4: e århundradet) och judiska skrifter Philo från Alexandria (1: a århundradet), Maimonides (12th century) och Gersonides (13th Century). Modern anhängare av teistisk evolution påpeka att Bibeln skrevs i en förvetenskaplig ålder för andlig undervisning, och det vore ett misstag att ta den så vetenskapligt bokstavlig. Andra kristna och judar är oeniga och menar att skapelseberättelsen i Genesis ska tas bokstavligt, med människan skapades på den sjätte dagen av universums existens. Det finns många kristna, judiska och muslimska samfund som är emot eller åtminstone neutralt gentemot biologiska evolutionen. Ett exempel skulle vara den romersk-katolska kyrkan-Darwins evolutionsteori är ofta lärs ut i katolska skolor. Däremot har den katolska kyrkan varit något svävande om sina positioner i officiella uttalanden. Av de fyra stora valörer av judendomen (Reconstructionist, Reform, konservativa och ortodoxa), tre acceptera teistisk evolution, med delar av en, Ortodox judendom, särskilt ultraortodoxa judendomen, förkasta den. Det finns en stor debatt om teistisk evolution inom den ortodoxa judendomen, där många känner igen Talmud som vetenskaplig sanning. I Islam är teistisk evolution accepterad bland de mer liberala lägren.

Även om det finns tusentals kristna, judiska och muslimska vetenskapsmän som tror på teistisk evolution, något belopp att göra gällande eller övertala sannolikt att övertyga de miljontals troende detta avseende Genesis som ett historiskt och faktamässig vetenskaplig hänsyn till jordens skapelse. De olika tolkningarna av Genesis som dessa troende finns i våra artiklar om Young Earth Creationism och Old Earth Creationism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.