Vad är sabbat Candles?

Sabbaten ljus är ljus, minst två, är att tända varje vecka i början av observation av sabbaten eller Shabbat på fredag kväll. De flesta tränar judar påbörja sitt firande av sabbaten, inte bara en tid för vila och inget arbete, men också en tid av inre reflektion, med belysning av sabbatens ljus. Belysning av ljusen i strängaste form uppstår exakt 18 minuter före solnedgången, och börjar med följande innerlig bön, vanligen talas i hebreiska:

  Barukh atah Adonai, Eloheinu, melekh ha " olam
  Välsignad är du, Herre, vår Gud, suveräna universums

  Asher kidishanu b'mitz'votav v'tzivanu
  Vem har helgats oss med sina bud och befallt oss

  l'had'lik neir shel Shabbat. (Amein)
  att tända ljusen på Shabbat. Amen.
skyldighet belysning sabbaten ljusen tillhör den äldsta kvinnan i hemmet. När det inte finns några kvinnor i hemmet, den äldsta man tänder ljusen och säger välsignelse. Efter ljusen är tända personen säger bönen täcker hennes ögon, för att inte se ljuset. Det är också typiskt för kvinnor att ta en tyst bön till Gud efter att ha sagt det Shabbat välsignelse högt. Det traditionella Antalet Sabbath ljus som behövs är två, men det finns ingen förbudet mot bland annat mer. Vissa kvinnor ljus ett för varje dag i veckan, och andra kanske tända ett ljus för att representera var och en av hennes barn. Minst två krävs eftersom de utgör två viktiga texter i Toran, eller kristna, Gamla testamentet. Den första sker i Andra Mosebok 20:8, där judar är befallt att minnas och hålla helga sabbatsdagen översätts ordet Zachor . I Femte Mosebok 5:12, ett nästan identiskt uttalande existerar, men Sabbaten är skrivet som shamor . Alltså två ljusen representerar dessa två ord och Guds ord till sitt folk för att bevaka och skydda sabbaten.

Sabbaten ljus kan också vara viktigt som en ljuskälla i judiska hem där även el skydde under Shabbat. Det innebär att belysningen skall ske före den officiella början av Shabbat, som är tekniskt, tända ljus innebär arbete. Från Sabbaten ljus, kan andra ljus är tända, och detta kan inte ses som arbete.

i hemmen som håller Kosher kan familjer söka ljus intygas kosher. Det enklaste ljus är vita, tjocka vaxljus 2-3 inches (5. 08-7,62 cm) lång som kan köpas i kartonger som innehåller flera par. Standard vaxljus kan också användas, och kan komma i olika färger eller mönster funktionen eller mönster. Sabbath ljus kan placeras, enligt instruktioner, i en mängd olika ljusstakar. Du kan även hitta Doftljus, även om dessa inte kan vara det bästa valet när det kombineras med servering en Shabbat måltid. Priserna varierar: en enda uppsättning vaxljus kan kosta från två till fem amerikanska dollar (USD). Lådor kan kosta ungefär $ 10-15 USD, beroende på hur många totalt ljus de innehåller.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.