Vad är jul Seals?

Många organisationer erbjuder tätningar, små stämplar som inte är giltigt för porto, för att stödja deras sak. Dessa tätningar är normalt utfärdas runt en stor helg som påsk eller jul. 1903, en dansk postmästare vid namn Einar Holboll skapade den första julen Seal som ett sätt att samla in pengar och medvetenhet för att hjälpa till att stoppa spridningen av tuberkulos (tbc), som var ett växande problem under den tiden. Under sina första år fundraising tog julen Seals 80. 000 Danmark Kroners, motsvarigheten till $ 15. 107. 25 US dollar (USD). Med stöd av den danska regeringen, gjorde den första sex åren av försäljningen tillräckligt för att finansiera en TB sjukhus eller sanatorium, med en stor summa pengar går till medicinsk forskning.

1907, fyra år efter den första julen Seals såldes, en amerikansk kvinna vid namn Emily Bissell lånade idén. Hennes kusin, Joseph Wales, var en läkare vid den lilla Brandywine Sanatorium i Delaware. Hans sjukhuset var i trängande behov av $ 300 USD för att hålla öppet. Emily Bissell, en aktiv deltagare med det amerikanska Röda Korset, lånade Einar Holboll koncept och med en donation på $ 40 USD, betalas för en upplaga på 50. 000 jul Seals. De säljs för en krona styck.

Arbeta med den nationella organisationen för utredningen att förebygga och bota tuberkulos samt Amerikanska Röda Korset, Emily Bissell höjas mer än $ 3,000 USD för att hjälpa till att hålla sanatorium öppna, vilket var ungefär tio gånger det belopp som sjukhuset krävs. Orsaken stöddes av högt uppsatta tjänstemän, inklusive dåvarande president Theodore Roosevelt. Sedan det året har julen Seals varit en årlig tradition. När det antibiotikum som botade tbc upptäcktes efter andra världskriget, National Association for the Study att förebygga och bota tuberkulos reformeras eftersom American Lung Association, och har fortsatt produktion och försäljning av den årliga frimärken.

Under åren har julen Seals skisserat en mängd olika teman och gästartister. Orsaken har utvidgats till att inte bara finansiera hjälp för tuberkulos, men andra lungsjukdomar också. Tätningarna tillhandahålls för en liten donation till American Lung Association, och hävdar organisationen att cirka 80 procent av pengarna är öronmärkta för att hjälpa lokala filialer. Mycket pengar, säger föreningen, går att finansiera de frivilligas arbete och forskning mot stoppa lungsjukdomar. Förutom att hjälpa andra, har jul Seals fått en sekundär roll som samlarobjekt, och har flera organisationer ägnar sig åt hobby.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.