Vad är en rörlig högtid?

Ernest Hemingway skrev sina memoarer om sina år i Paris på 1920-talet, textning boken en rörlig högtid . Termen är äldre långt Hemingways användning av den, även om han säkert stött på dess innebörd, särskilt i starkt katolska franska nationen. Hemingway använder termen för att beskriva den ständiga rörelsen och känslan i Paris, istället för att använda det mer korrekt att hänvisa till vissa religiösa helgdagar. En lös fest är förstås när man inser att högtidsdag är ofta synonymt med helig dag eller semester. I många religiösa finns det vissa festdagar som inte infaller på samma datum varje år. I den kristna religionen, till exempel, är påsken firas på olika datum, och formeln för hur detta är komplicerat eftersom det inte är konsekvent. I västra kristendom tenderar påsken inträffar en vecka senare än påsken firas av östra ortodoxa kristna kyrkor. Så inte bara är påsken en rörlig högtid, som inträffar någonstans från början av mars till slutet av april, det är inte överens om när det ska firas. Det finns många judiska helgdagar som också rörliga högtider såsom påsk, vilket ibland kan sammanfalla med minnet av den kristna nattvarden, som traditionellt beskrivs som äger rum under en påsk fest. Detta varierar också, och judiska bestämning av någon av dess höga Heliga Dagarna har ingenting att göra med kristna firandet till minne av Jesu liv. Chanukah är också en rörlig fest, med ett visst antal dagar tillskrivas dess firande varje år.

kontrasterar till de rörliga högtiderna är de helgdagar som är fasta. Julen, till exempel inträffar på samma datum år, 25 december. Det är oklart varför det är de etablerade datum för julen, eftersom tyder Jesus föddes på våren. Kristendomen kan ha valt just detta datum för att ersätta tidigare semestrar som vintersolståndet firande som sker vid ungefär samma tidpunkt, vilket gör kristendomen mer tilltalande för oomvända.

Definitionen av en rörlig högtid ingår även uttalande att festen måste ske på samma veckodag, även om datumet skiljer sig från år till år. Denna senare del är ibland ignoreras när man definierar en flexibel rörlig högtid. En dag som inte specifikt är en helig dag, och är ännu en rörlig högtid är Thanksgiving. Detta betecknas som den sista torsdagen i november varje år, men det faktiska datumet ändras årligen. Vidare skiljer Canada's Thanksgiving i dag från USA.

Förutom rörliga högtiderna, det finns många helgdagar som infaller på samma dag varje år, men kan inte ge dig ledigt från arbetet när din semester faktiskt sker . Till exempel är Veterans Day alltid den 11 november, men för ökad bekvämlighet kan företag och skolor väljer att stänga på måndag före eller fredagen efter Veteranernas dag ge arbetstagare eller studerande en tre dagars helg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.