Vad är en Jack-in-the-Box?

En jack-in-the-box är en barn leksak som består av en fjäderbelastad docka inuti en låda. När lådan är likvidation eller annat sätt aktiverat en kort melodi spelar och marionett poppar ur locket. Dessa leksaker är vanliga på Leksaksbutiker, i olika mönster och storlekar, och många tänker på dem som är ganska nostalgiska, eftersom barn har lekt med jack-in-the-boxar under århundraden. För företagsam konsthantverkare, kan en jack-in-the-box också göras hemma.

Ursprunget till det jack-in-the-box är lite skumma. Olika formulerat och urverk leksaker har gjorts sedan grekisk och romersk tid, men den moderna formen av jack-in-the-box förmodligen uppstod i 1400 i Nürnberg, en tysk stad som är känd för sin clockmaking och leksak produktion. Det finns olika teorier om namnet, trots att "Jack" är ett slang ord för "Everyman" i många kulturer, och detta skulle kunna vara en ledtråd.

Skapa urverk leksaker ofta började som en hobby för klocka beslutsfattare , som har ansökt sina färdigheter från klockan ringa och reparation av tillverkningen av leksaker. Så småningom träffade några ute på egen hand skapa workshops särskilt ägnat leksaksbranschen och producerar utarbeta, vacker och mycket komplicerat urverk leksaker. Utformningen av ett jack-in-the-box är faktiskt ganska enkelt, särskilt jämfört med de detaljerade rörliga scener och andra typer av urverk leksaker historiskt producerats i Nürnberg.

Klassiskt, det marionett i en jack-in-the-box är en clown, inredda i ljusa, grälla färger, även om andra siffror kan användas. Musiken är ofta enkel, med ett crescendo tidsinställd för det ögonblick då marionett dyker upp, för maximal effekt. Vissa barn tycker verkligen dessa popup-leksaker störande eller upprörande, särskilt de som är rädda för eller nervös runt clowner.

Den docka som används i en jack-in-the-box kan vara tillverkade av mjukt material som är utformad för att expandera när det matas ut ur lådan, höjande av komisk effekt, eller det kan vara hård och styv. Våren är oftast ganska ger, så att användaren bara behöver ge dockan en lätt tryck för att tvinga tillbaka i rutan, varvid ett spänne tar tag i vår och håller marionett till dess leksaken aktiveras igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.