Vad är en Black Madonna?

A Black Madonna, eller Black Virgin, är en bild av Jungfru Maria med svart eller mörk hud som produceras i det medeltida Europa. Dessa inte tycks skildra kvinnor med afrikanskt ursprung, utan snarare tenderar att ha europeiska drag. Svarta madonnor är vanligtvis antingen statyer eller bysantinsk stil ikoner för en sittande eller stående figur, och Madonnan med barnet är en vanlig fråga. Det finns omkring 450 till 500 medeltida svarta madonnor i Europa, med minst 180 i Frankrike. Många kopior av medeltida versioner finns också i Europa, och några finns i Amerika. Många svarta madonnor har förknippats med mirakel sedan medeltiden.

Ursprunget till svarta madonnan är okända. Kring sekelskiftet 20th Century, uppstod en teori som ger färg av Svarta madonnor berodde på den ackumulerade sot från ljus brann i närheten av bilderna. Början på 1950-talet har forskare ifrågasatt denna åsikt, att anse att den mörka huden på Black Madonna hade någon särskild betydelse för medeltida tittarna.

Även om vissa Svarta madonnor är resultatet av missfärgning, var de flesta avsiktligt utformats med mörk hud. I vissa målningar och statyer, förblir kläder av Svarta Madonna ljusa, vilket tyder på att huden är också den ursprungliga färgen. Svart Madonna statyer höggs ofta från ebenholts trä. Även när missfärgning skapat svarta madonnan, färg på huden är viktig för hängivna, och vissa målningar som hade återgått till en ursprunglig ljus hudfärg var omlackerad senare att ha svarta hud.

Moderna teorier om innebörden av svarta madonnan ofta kopplar bilden till förkristna idéer och religioner. Eftersom Madonnan och barnet liknar forntida egyptiska avbildningar av Isis och Horus, är det möjligt att den mörka huden av Svarta madonnor är en referens till den egyptiska ursprung i bilden. Mörkhyade madonnor kan också baseras på andra förkristna gudinnan siffror, några svarta madonnan helgedomar som befinner sig vid den gamla områden i hedniska helgedomar gudinnor som Diana. Det har också teorier om att svarta madonnor var avsedda att representera en mer moderlig, kvinnlig figur med hjälp av jordnära hudtoner. Enligt denna teori, ljushyade madonnor är mer tyder på renhet och kyskhet än ett evigt kvinnlig makt. En annan teori menar att svarta madonnor var avsedd som ett historiskt korrekt bild av Maria, ett semitiskt kvinna i Mellanöstern.

Några historiker föreslår att svarta madonnor bara conceptualized som sådan efter medeltiden, då mycket ljushyade bilder av jungfru blev normen. I varje fall har svarta madonnor haft en fascination för troende och icke-troende både i århundraden. På grund av det mysterium som omger deras ursprung och betydelse, har svarta madonnor ibland förknippats med andra historiska "mysterier", såsom Tempelherreorden, det katarerna, och Gnostisism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.