Vad är White Knowledge?

White kunskap är information du köpa utan ansträngning, eller information som du tar upp utan att kunna komma ihåg hur du vet något. Termen var troligen myntades av science fiction /fantasy författaren Terry Pratchett, i hans Discworld serie av böcker. Första användning får datum 1995 eller tidigare, beroende på konton.

På grund av populariteten av Pratchetts humoristiska serier, begreppet vita kunskap kom in i huvudfåran i det engelska språket, och var oftast används i första av personer som arbetar inom informationsteknik (IT) fält, men det skulle ha kunnat användas av alla fans av Pratchetts böcker. White kunskap också kan först ha använts i Storbritannien, och flyttade snart till USA och Kanada.

De flesta har erfarenhet inser att de bara vet någonting, eller de har lärt sig något på vägen, ta upp det i konstant surr av kommunikation som omger dem. Termen kan sättas i samband med vitt brus, ljud i bakgrunden på TV-och radiokanaler som inte tar emot en signal. den ständiga strömmen av kommunikation där människor lever hjälper oss att lära sig saker utan att vara medvetna om att vi lära dem. Vissa typer av jargong som slang ord, till exempel, eller alla de förkortningar som används i textilen är ofta vita kunskap acquirements. De flesta människor sitter inte ner och studera dessa förkortningar: de bara plocka upp dem i processen för att skicka sms, och om de är lätt att lära sig, de är exempel på vita kunskap.

Andra typer av vita kunskap kan hämtas i arbetsmiljön: slang för olika typer av produktion, förkortningar eller alternativa namn för mat beställs i restauranger, informella kodnamn för patienter på sjukhus. I andra situationer, människor helt enkelt "känna" vissa saker, som hur man säger en viss bön i kyrkan, eller att slaveri fanns i Amerika. Kulturella incidensen att nämna saker som slaveri göra dem allmänt kända, och de flesta barn är bekanta med begreppet slaveri långt innan de tar en amerikansk kurs i historia.

Ibland vita kunskap kan hänvisa till specifikt till fantasy och science fiction-verk. Till exempel Robert Jordan, fastän han sannolikt inte använder Pratchetts sikt använder begreppet upprepade gånger i The Wheel of Time -serien. Människor lär sig att kanalisera, Jordaniens term för att använda magi, har dessa händelser när de plötsligt bara vet hur man väva befogenhet att producera ett resultat, utan att bli undervisade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.