Vad är Triskaidekaphobia?

Triskaidekaphobia ofta definieras som rädsla för nummer 13. Mer exakt, hänvisar triskaidekaphobia till vidskepelser om den olyckliga karaktär av antalet 13. Dessa vidskepelser är vanliga i USA och i England, men de är verkligen inte global. Istället för triskaidekaphobia många asiatiska länder har vidskepelse i relation till antalet 4, kallas Tetrafobi . är fredagen den 13: e anses särskilt otur, och en person som fruktar den dagen inträffar, snarare än bara antalet 13 lider paraskavedekatriaphobia eller friggatriskaidekaphobia . Oavsett om du är rädd numret eller datumet, det finns flera skäl till varför datum anses otur.

tror man att triskaidekaphobia skulle dyka upp efter kristendomen, eftersom den första olyckliga föreningen är tron på att det fanns 13 gäster vid den sista måltiden av Kristus. Dessutom anser många Kristus korsfästes på fredagen den 13. Kristna sammanfattas senare att utvisningen av Adam och Eva från Edens lustgård ägde rum den 13: e dag i början av dagar. om ordet, triskaidekaphobia, kom inte i bruk förrän den 19: e århundradet Villkoret själv är daterat till minst medeltiden. Innan dess trodde några av de nummer 13 hade tur. Rädsla för fredagen är också klart och tydligt av medeltiden, i synnerhet på grund av sitt nära samarbete med långfredagen, den dag då de flesta kristna fundera över Kristi korsfästelse. Chaucer hänvisar till olyckan faller på fredag, och referenser fortsätta, blir särskilt framträdande i 17th century.

Bevis för vidskepelse om nummer 13 har samlats in av flera källor, alla är inte trovärdiga. Till exempel har många föreslå Jacques de Molay, chefen för Knight's Templar greps på fredagen den 13, men detta är i själva verket kan kritiseras. Några fakta som kan inspirera triskaidekaphobia som är sant är att det finns flera seriemördare vars för-och efternamn tillsammans innehåller 13 bokstäver. Konstantinopel plundrades på fredagen den 13, men detta var verkligen tur för kristna deltar i korstågen, och mycket otur för innevånarna i Konstantinopel.

Tack vare triskaidekaphobia, eller speciellt rädd för fredagen den 13, många människor gör inte planer eller resa samma dag. Början en resa, fysiskt eller metaforiskt samma dag anses otur. Många kommer inte att flyga den 13, oavsett om det sker på en fredag, och folk tycker att bröllop, ska i början av semestrar och större inköp inte inträffa den 13: e dagen i varje månad. Triskaidekaphobia har ett starkt grepp om den amerikanska tänkesätt och ekonomer uppskattar en 800-900 miljoner US-dollar (USD) försvinner årligen från de undviker affärstransaktioner fredagen den 13.

Triskaidekaphobia har skapat ett intressant fenomen i många hotell och skyskrapor. De har ingen 13th floor, och bara hoppa från 12 till 14. Ur rationell synvinkel naturligtvis 13th floor existerar, men är relabeled som den 14: e våningen. Även i asiatiska länder där människor lider av Tetrafobi, hotell och skyskrapor hoppa fjärde våningen och relabeled det som femte våningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.