Vad är Härdat glas?

Härdat glas har två fördelar jämfört med vanligt glas-när det går sönder, och när det inte. Eftersom härdat glas skapas med ojämn värme som orsakar att kyla glaset att bilda lager istället för ett fast blad, är det mycket mer resistenta mot påverkan än "glödgade" glas. Det är inte oförstörbar, men när det ger så kommer detta glas från varandra i en spray av kubliknande pellets istället taggiga skärvor.

Patentet för härdat glas väcktes först omkring början av den 20th Century, men dess popularitet har ökat under de senaste årtiondena på grund av dess användning i bil-och byggnadsindustrin, samt i LAGAS I MIKROVÅGSUGN glas. Bland de vanligaste nuvarande användningsområden för sido-och bakrutor och vindrutor i bilar, montrar, uteplats dörrar och dusch dörrar. Den teknik som används för att skapa härdat glas omfattar uppvärmning glasföremål till bortom annealing punkten 600 grader (1112 grader Fahrenheit). Hur långt bortom bestämmer varierande grader av "hårdare"-härdat glas kan vara allt från dubbelt så stark som glödgat glas till så mycket som sex gånger draghållfasthet. När glaset värms upp, utsidan snabbt och artificiellt kyls, vanligen av jetstrålar av kall luft. Denna metod stelnar bara utsidan, medan insidan smälta och vätska. Det är det som skapar olika skikt i glaset.

På grund av skiktning, yta av härdat glas är mer motståndskraftig mot påverkan. Samma kastat föremål som skulle skapa ett enda hål i en ruta av glödgat glas skulle sannolikt studsa en jämförande ruta av härdat glas. Nackdelen är att eftersom härdat glas har större enighet i sin draghållfasthet, skulle det vara mer troligt att explodera helt om tillräckligt kraft har tillämpats. Detta är ibland ett säkerhetsproblem, eftersom en gång i härdat glas fönster har överträtts, finns det inga glas skärvor att avskräcka inträde. Härdat glas är också dyrare att producera, på grund av den extra steg som behövs för att kyla utsidan. Märkligt nog har det också en mjukare yta som är mer känsliga för repor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.