Vad är Babels torn?

Babels torn är en struktur som refereras i kapitel 11 i Första Moseboken i Bibeln. Dess historia är ofta sagt som en liknelse för att ge lektioner såsom ödmjukhet och blygsamhet. Ibland är det också tas på bokstavlig värde, och används för att förklara förekomsten av flera språk i världen.

Berättelsen om Babels torn berättar att i början, hade folk utan ett språk. Alla i världen skulle kunna förstå alla andra, och detta resulterade i fred och harmoni alla i hela världen. En gång kom dock när människans stolthet började få det bästa av honom. Men överens om att de hade växt så mycket i intelligens och nåd, är sannolikt i deras makt för att bygga ett torn som skulle nå till himlen själv. Och så en enad mänsklighet började bygga på en byggnad så lång att det skulle röra vid himlen. Detta skulle Babels torn. När Gud såg ned på mänskligheten dock vad han såg var deras arrogans hybris. De försökte lämpliga himlen för sig själva och gör sig lika med Gud. Att lära dem en läxa därför förbannade Gud deras språk, och de började tala olika språk. Kaos och förvirring följde, och för med sig missförstånd och misstro. Med detta kom ilska, och snart mänskligheten föll i oenighet, och spridda över hela jorden.

Vissa bibelforskare påpekar att Babels torn är troligen ett slags kommentar eller reaktion på ziggurats, som ritades av den antika Mesopotamians vara bokstavlig trappor till himlen. Ziggurats tenderade att vävstol snarare intimidatingly över de mesopotamiska dalen under dessa tider, i själva verket är de några av de största religiösa byggnader någonsin att byggas. En ziggurat sägs likna ett radhus pyrmaid, med ständigt sjunkande ju högre den steg.

var Babels torn inte uttryckligen förstöras i Första Moseboken. Det är dock tas upp igen i Jubileumsboken, en gammal judisk arbete, där det sägs att Gud förstörde det med en stark vindpust.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.