Hur får jag ett bibliotekskort?

Om du vill låna böcker och annat material från ditt lokala bibliotek, måste du få ett lånekort. Det är relativt lätt att få ett lånekort om du kommer förberedd med rätt material, och du kan vanligtvis komma igång som låntagare direkt. Eftersom de flesta bibliotek har fjärrlån avtal, att få ett lånekort ska göra en stor mängd material tillgängligt för dig, helt gratis, vilket är en ganska bra affär.

De flesta bibliotek behöver två saker för att du ska få lånekort. Den första är ett bevis på identitet, och den andra är ett bevis på uppehållstillstånd. Som regel måste du vara bosatt i den region där ett bibliotek finns att få ett lånekort. Det finns några undantag, en del större bibliotek kan du kan få ett lånekort om du bor i bibliotekets stat eller provins, och andra kan låta låntagarna köpa lånekort om de besöker en region. I samtliga fall får du tillgång till bibliotekets material utan ett lånekort, kan du bara inte ta dem ur biblioteket. Ett körkort, militärt ID-kort eller pass är en stor styrka sin identitet, vissa bibliotek kan ha mer flexibla regler för vad de kommer att acceptera, medan andra kräver regeringen utfärdade fotolegitimation. Om du har ett giltigt ID, använd den. Som bevis för bosättning och för in en bit av post som har skickats till dig, eller en kopia av ett hyreskontrakt eller nytta kontrakt. Om din legitimation innehåller en adress och adress har ändrats, berättar bibliotekarien här. Du måste också fylla i ett formulär för biblioteket med ditt namn och kontaktinformation. Formuläret kan kompletteras med en broschyr om lån privilegier, så att du vet vilken typ av media du kan checka ut och hur länge. Håll i den här broschyren, eftersom det kan komma in till nytta för dig senare. När ditt lånekort utfärdas, måste du skriva det och sedan är du redo att börja checka ut material och visa speciella samlingar.

Om du förlorar ditt lånekort eller den är skadad, biblioteket kan kräva att du betalar en liten avgift för att ersätta det. Du kommer också att betala avgifter och böter för medier som återlämnas för sent eller skadad. När du får ett lånekort, åtgärder som kommer att resultera i förseningsavgifter och andra påföljder, såsom förlust av upp privilegier är oftast tydligt beskrivas, så att du vet hur man kan undvika dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.