Vilka är Avatars av Vishnu?

Vishnu, eller Visnu, är en av de tre främsta gudarna i hinduiska religionen. Inom den hinduiska begreppet cykliska kosmos, spelar Vishnu den roll som bevarare och definieras som "pervader" i Rig Veda , en gammal hinduisk muntlig text. Som namnet antyder, genomsyrar alla Vishnu och bevarar kosmos genom att korsa ned på jorden vid ett flertal tillfällen för att lösa några dilemma av kosmiska proportioner. Det finns flera schema med uppgifter om antal och typ av Vishnu's "korsningar ner", känd som Avatara, eller avatarer i engelska. Den vanligaste av dessa schema, och det som kommer att räknas upp här, är de tio Avatars av Vishnu. Dessa är följande:

  1) MAISYA-fisken
  2) KACCHAPA-havssköldpaddan
  3) VARSHS-galten
  4) Narasimha-mannen-lion
  5) Vamana-dvärgen
  6) PARASURAMA-en präst som dödar en ond krigare
  7) Rama-den perfekta människan, symbolen för Dharma, och huvudpersonen i Ramayana
  8) Krishna-även känd som Krishna, the dark lord
  9) Buddha-siffran för fred och icke-skada, eller ahimsa
  10) Kalki-den som ännu inte har kommit
Dessa Avatars av Vishnu fram under loppet av miljontals år, eftersom det tidsintervall under hinduiska kosmologin är kanske den mest expansiva av alla religioner . Varje Avatars av Vishnu utför ett specifikt syfte, och deras berättelser är närstående i ett antal religiösa myter, varav några tar på sin egen identitet som viktiga religiösa texter. Den Ramayana , till exempel, är utan tvekan den mest lästa texten i Indien. Den Ramayana handlar berättelsen om Rama och hans hustru Sita. De anses visa idealet om manlig och kvinnlig identitet och beteende när det gäller religiösa och sociala riktighet. Deras historia är en av romantik och äventyr, och genom kursen i dramat, Rama och Sita kan visa idylliska beteende genom sina handlingar, ord, och samspelet med varandra som man och hustru.

Historierna om andra Avatars av Vishnu håll, kanske mindre religiösa och sociala betydelse, men är lika underhållande och spännande. Kacchapa, hämtas havssköldpaddan den "nektar odödlighet" eller amrtam från botten av havet och räddade dagen för halvgudar. Buddha, eftersom han har införts i hinduiska teologi, ses som både bra och dåliga. Han anses ofta i hinduismen som en avatar av Vishnu som, ehuru han lärde värdefull läxa av icke-skada, var generellt fel i hans filosofi, i. e. Buddhismen. Hans filosofi, dock inte avbryta hinduism alltför allvarligt, eftersom han övertygad demonerna i världen av denna felaktiga filosofi, och på så sätt lett dem vilse, vilket var passande eftersom de var demoner. Kanske i ett annat exempel på religiös stridslystnad, Kalki, enligt beskrivningen av den Ten Avatars av Vishnu, kommer så småningom att rädda dagen för hinduismen i Indien genom att döda alla muslimer.

Narasimha, en annan populär Avatar av Vishnu, har en ganska intressant historia. Som historien går, Hiranyakashipu en man vid namn fick dyrka Brahma i stället för Vishnu, eftersom den sista Avatar av Vishnu, Varaha, hade dödat hans bror Haranyaksha. För hans dyrkan fick Hiranyakashipu en välsignelse från Brahma att han inte kunde dödas eller utanför, av en människa eller ett djur, på marken eller i luften, eller under dagen eller natten. Till hans förtret var Hiranyakashipu son Prahlada anhängare av Vishnu, och han en dag beslöt att döda sin son över denna störning. Prahlada dock var skyddad av Vishnu, som gick ner som en halv-man, till hälften lejon Narasimha. Narasimha dödade onda Hiranyakashipu på tröskeln till en dörr, i skymningen, genom att sätta honom över knät och knäppa honom på mitten.

Krishna är den mest kända Avatar av Vishnu, och är föremål för en religiös undertext kallas Bhagavad Gita , som är del av en större religiös text kallas Mahabharata . Krishna har en särskild betydelse för Krishna anhängare bland anhängarna av Hare Krishna-rörelsen. Medan de samtidigt tillskriva begreppet avatarerna av Vishnu, Krishna anhängare anser Krishna är större och viktigare än Vishnu.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.