Vad finns obekräftade uppgifter?

Obekräftade uppgifter har flera definitioner, vilket vanligtvis beror på hur vissa typer av bevis inte kan användas för att logiskt avsluta något. Vi ser exempel på denna typ av bevis hela tiden i reklamer. En person berättar hur deras andedräkt känns fräschare efter att ha använt ett visst märke av tandkräm, eller människor som vittnar om röjning av sin akne som en följd av specialprodukter. Anekdotiska bevis används ofta i stället för kliniska eller vetenskapliga bevis, och kan helt ignorera forskning eller svårare bevis som pekar på en motsatt slutsats.

Typer av anekdotiska bevis med åberopar icke-saklig information som bygger på erfarenheter från ett fåtal personer, berättelser som verkar motsäga fakta, och word of mouth rekommendationer. Denna typ av information är inte alltid dåligt avsett eller osann, och vi utgår mycket av beslut om anekdoter. Till exempel kanske du vill hitta den bästa kemtvätten i stan och ställa några vänner att rekommendera någon. Du vanligtvis inte har tid att utföra verkliga vetenskapliga tester på detta genom att titta på ett urval av data. Vi tar andra rekommendationer från icke-experter hela tiden. Vi kan grunda våra beslut om vilka läkare för att se vem som ska sitta barnvakt åt våra barn, vilken resebyrå vi borde använda, eller om vi skulle stanna på semester uteslutande eller åtminstone delvis på råd. Detta råd brukar inte komma från personer som är kvalificerade att ge ett utlåtande i frågan.

Var obekräftade uppgifter blir mycket problematiskt är dock när man fattar beslut som kan påverka deras hälsa eller väl grundar sig enbart på det. Till exempel finns det många växtbaserade läkemedel och andra medicinska teorier och behandlingar att man beslutar att använda stor del bygger på anekdot. Nu ibland en övervikt av detta bevis kan antyda att det finns en god anledning att prova olika saker, men tyvärr många av dessa alternativa behandlingar och terapier inte bara där för hälsa och lycka människor. Människor som erbjuder dem är resultat motiverade också. Om du tittar på de flesta webbplatser kost tillägg till exempel hittar du säkert massor av vittnesmål som verkligen är obekräftade uppgifter. Dessa vittnesmål tycks ge tilltro till idén att varje kost behandling kommer att vara oerhört effektiv. Men vi vet att de inte är. När människor är desperata att tappa vikt men kan de hålla fast vid dessa rekomendationer och information presenteras som "bevis" och ibland riskera sin hälsa genom att ta saker som inte är säkra och har inte visats säker. Vid minsta de slösar pengar på produkter som helt enkelt inte fungerar.

En annan definition av anekdotiska bevis hänvisar strikt juridiska frågor. När någon ger vittnesbörd som inte kan bevisas genom sin natur, och alltså är osäker är det kallas obekräftade eller hörsägen. En del vittnen kan förbjudas från att vittna som är anekdotisk karaktär. Det betyder inte att deras vittnesmål är falsk, men det betyder att det nu finns sätt att kontrollera detta vittnesbörd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.